Serviciile de salarizare, o piață în creștere

Piaţa românească de servicii de salarizare ar putea ajunge anul acesta la 35 de milioane de euro, în creştere cu 25% comparativ cu 2018, în condiţiile în care companiile sunt într-o cursă de optimizare a costurilor, a anunţat compania de calcul salarial şi administrare de personal Paylex.

Un partener al Paylex, Cătălin Naftan, a subliniat că firmele se află, în prezent, într-o adevărată cursă de optimizare a costurilor, scrie News.ro.

”Companiile sunt astăzi într-o adevărată cursă de optimizare a costurilor, iar în 2018 am asistat la un avânt considerabil al angajărilor. Acestea vor fi motoarele pieţei de profil în 2019. Este o perioadă bună pentru piaţa de payroll şi pentru că tot mai multe companii doresc să se protejeze de modificările legislative frecvente şi de fluctuaţia de personal din departamentul de HR apelând la un furnizor extern pentru aceste servicii”, a spus Cătălin Naftan.

Numai în luna ianuarie, volumul de muncă în companiile de payroll a crescut cu 20% faţă de luna anterioară, ca urmare a modificărilor legislative privind modificarea salariului minim apărute în decembrie 2018, potrivit companiei. Astfel, cele mai multe modificări au fost operate pentru companiile din construcţii şi producţie, care au mulţi angajaţi la nivelul salariului minim.

”Companiile care apelează la externalizarea serviciilor de salarizare plătesc aceleaşi abonamente lunare la firme de profil, costurile fiind stabilite prin contracte ce se bazează pe o anumită predictibilitate legislativă”, se arată în comunicat.

Companiile achită lunar, în medie, 5 euro/angajat pentru un contract cu o firmă de salarizare, valoarea facturilor lunare fiind influenţată de numărul de angajaţi ai companiei-client, de fluctuaţia de personal din domeniu (mai mare în domenii precum retail, producţie etc.), dar şi de tipul de servicii accesate, potrivit companiei.

Reprezentanţii Paylex consideră că, prin externalizarea serviciilor de payroll, firmele reuşesc însă să îşi reducă în medie cu 40% volumul de muncă în departamentele proprii de profil.

Totodată, deşi este prematur de anticipat o scădere a ritmului angajărilor în perioada următoare, reprezentanţii Paylex susţin că, pe termen mediu, va exista o stagnare a angajărilor.

”Companiile din domenii precum construcţiile, producţia – din diverse industrii –, energie şi banking vor avea, de altfel, cel mai mult de suferit de pe urma ultimelor modificări legislative privind salariul minim şi a «taxei pe lăcomie»”, a mai precizat Naftan.

Paylex activează pe piaţa de profil de 11 ani, fiind o companie 100% românească. Printre cei mai importanţi clienţi se numără Daimler, General Electric, Schindler sau Legrand.

Articolul precedentAngela Merkel, anunț bombă despre două dintre cele mai importante instituții financiare
Articolul următorIsărescu discută „ordonanța lăcomiei” cu Guvernul pe 4 februarie