Banca centrală a Chinei a ținut cont de creșterea imediată a costurilor de îndatorare ca urmare a Rezervei Federale a Statelor Unite, o decizie care a venit la fel cum date economice pentru luna mai au arătat că economia pierde abur.

Banca centrală a Chinei ia în calcul creșterea imediată a costurilor împrumuturilor după ce Fed a ridicat dobânda și nu ridică rata-cheie a dobânzii, mai ales că indicatorii pentru luna mai arată o economie în pierdere de viteză.

Cu perspectiva impunerii unor taxe vamale ridicate la exporturile în SUA, cea de a doua economie a lumii este deja încetinită după un început de an, mai bun decât așteptările analiștilor. În plus, o campanie de reducere a datoriilor de la firmele de stat precum și a autorităților regionale, plus efortul de a diminua sectorul bancar din umbră, se adaugă la o temperare ciclică a ritmului de creștere.

Producția industrială a crescut cu 6,8% în mai față de aceeași lună a anului trecut, sub prognoza de 7%, iar cifra de afaceri din comerț a urcat cu 8,5% față de 9,6% prognozat. Investițiile de capital au crescut cu 6,1%, an la an, în primele cinci luni, comparativ cu &% cât se estima anterior – cel mai mic avans din 1999.

”Este un set de date foarte proste pe toate fronturile”, a spus Michael Every, șeful departamentului de cercetare financiară la Rabobank Group din Hong Kong. „Banca centrală (PBOC) injectează încă bani în economie la capătul unui ciclu lung, iar construcția de locuințe este în plină expansiune în multe orașe, dar evident că nu este suficient. Implicațiile pe termen lung sunt cu adevărat grave iar războiul comercial cu SUA nu a început încă”.

Actiunile chineze au fost impulsionate de vestea ca PBOC nu ar ridica rata dobânzii, dupa ce datele economice au fost publicate. Indicele compozit Shanghai a scăzut cu 0,3 procente după ce a câștigat până la 0,5 procente, în timp ce valoarea ChiNext care contabilizează acțiunile companiilor mici și al sectorului IT a scăzut cu 0,3 procente.

Banca centrală studiază politici de stimulare a împrumuturilor pentru firmele mai mici, a declarat joi guvernatorul PBOC Yi Gang, într-un discurs adresat Forumului Lujiazui din Shanghai. Banca centrală va utiliza instrumente de politică monetară, inclusiv în ceea ce privește bonitatea și re-împrumuturi, pentru a sprijini IMM-urile care contribuie cu aproximativ 80% la ocuparea forței de muncă din China și 60% din producția economică, a spus Yi.

China a încercat să asigure aprovizionarea cu lichidități pentru a atenua orice încetinire economică și pentru a ajuta creditorii să îndeplinească obligațiile de rambursare a creditelor. Banca centrală nu a modificat rata dobânzii de referință din octombrie 2015.

Declinul investițiilor care durează de zece ani s-a intensificat în acest an, în condițiile în care factorii de decizie politică iau măsuri pentru a reduce efectul de levier asupra companiilor de stat și a administrațiilor locale. Deși aceasta este o politică deliberată, oficialii riscă o decelerare mai rapidă decât cea dorită a creșterii economice.

Economiștii chestionați de Bloomberg văd o expansiune economică de 6,5% în acest an, după o creștere de 6,9% în 2017, în conformitate cu ținta guvernului.

Articolul precedentRomânia și Republica Moldova, conectate la rețeaua europeană de gaze în 2020
Articolul următorRăzboi comercial UE-SUA: Tarife vamale pentru produse de 2,8 mld. euro

Comments are closed.