Economia globală va avea anul acesta un avans de aproximativ 5%, cea mai rapidă rată de creştere din acest secol, arată raportul PwC Global Economic Watch 2021. În aceste condiții, la finalul anului sau cel mai târziu la începutul anului viitor se reveni la nivelul de dinainte de pandemie.

Potrivit sursei citate, revenirea va fi inegală atât între ţări, cât și între sectoare economice și categorii de angajați. Factorii cruciali pentru o revenire rapidă sunt reuşită campaniilor de vaccinare, precum şi pachetele monetar-fiscale şi financiare elaborate de fiecare stat în parte, potrivit analizei citate de Agrepres.

„Previziunile optimiste la nivel global dau încredere că recuperarea pierderilor suferite în ultimul an se va face mai rapid decât se credea la începutul pandemiei. România urmează tendinţa globală, având în vedere că estimările Comisiei Naţionale de Prognoză indică o creştere de 4,5% în acest an, după declinul de 4,2% din 2020. Sunt veşti bune pentru mediul de afaceri care va avea nevoie, totuşi, în continuare de sprijinul guvernamental. Pe măsură ce pandemia va fi controlată prin vaccinare, ar fi bine ca guvernul să ia măsuri pentru o creştere durabilă, cu accent pe investiţii şi crearea de locuri de muncă. La rândul lor, companiile trebuie să se concentreze pe strategii de dezvoltare şi investiţii, inclusiv în forţa de muncă, pentru a face faţă atât problemelor cauzate de pandemie, cât şi schimbărilor de durată pe care aceasta le-a impus deja în economie şi în societate”, a spus Ionuţ Simion, Country Managing Partner PwC România.

Potrivit Global Economic Watch 2021, economia Chinei este deja mai mare decât înainte de pandemie, în timp ce marile economii europene Germania, Marea Britanie, Franţa şi Spania, dar şi Japonia, au șanse mai mici de a reveni anul acesta la nivelurile anterioare crizei.

Previziunile avertizează că următoarele trei până la şase luni vor fi cruciale, în special pentru ţările din emisfera nordică, care ar putea fi forțate să impună din nou restricții dure, cu impact negativ asupra revenirii activității, așa cum se întâmplă în Germania şi Marea Britanie.

Aceste economii s-ar putea contracta în primul trimestru, pentru a reveni pe creştere, probabil, abia în a doua jumătate a anului, pe fondul estimării că cel puţin două treimi din populaţii să fie vaccinată.

În state precum Marea Britanie, Franţa, Spania şi Germania se așteaptă, în continuare, o creştere a şomajului, în special în rândul slujbelor prost plătite, ceea ce va conduce la o agreavare a inegalităţii veniturilor.

Raportul PwC arată că, în 2021, un accent important se va pune pe mediu.

„Valoarea emisiunilor globale de obligaţiuni verzi ar putea depăşi pentru prima dată 500 de miliarde de dolari, având în vedere creşterea apetitului investitorilor pentru fondurile de mediu, social şi de guvernanţă (ESG). Fondurile destinate ESG ar putea ajunge astfel la o pondere de până la 57% din totalul fondurilor mutuale europene, până în 2025. Obligaţiunile verzi sunt utilizate pentru finanţarea directă a proiectelor de mediu şi reprezintă în prezent mai puţin de 5% din piaţa mondială de venituri fixe”, se mai arată în documentul citat.

Analiza arată și influența evoluției pieței petroliere. Astfel, preţul mediu anual al petrolului va rămâne sub 60 dolari pe baril, dar probabil va creşte în a doua jumătate a anului. De asemenea, Italia ar putea reveni în clubul ţărilor cu PIB de peste 2.000 de miliarde de dolari.

În raportul PwC sunt prezentate și şansele ţărilor la Euro 2021. Franța este creditată cu cele mai mari şanse, luând locul Olandei, care era indicată drept câștigătoare în raportul precedent.

PwC este o reţea de firme prezentă în 155 de ţări cu mai mult de 284.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

Articolul precedentPrimăria Galați a făcut publice noile taxe și impozite pentru autovehicule
Articolul următorAmbalajele de plastic, sticlă și aluminiu, TAXATE cu 50 de bani