Companiile nu se hazardează să facă investiții în 2019 din cauza unui cumul de factori negativi, între care și instabilitatea fiscală.

 

Investiţiile companiilor care activează în România ar urma să intre în „stand-by”, pe fondul instabilităţii fiscale, al creşterii costurilor operaţionale şi al restrângerii şi scumpirii finanţării, la care se adaugă accentuarea crizei din piaţa muncii, se arată într-o analiză, publicată marţi de unul dintre principalii jucători din piaţa insolvenţei.

Conform datelor Sierra Quadrant, în 2019, pentru companii va fi o adevărată provocare să îşi creioneze un plan de business coerent.

„În aceste condiţii, asigurarea unor măsuri suplimentare de prevenire a riscului în afaceri trebuie să fie în prim-planul preocupărilor managerilor. Într-o economie în care peste 95% dintre companii nu au rezerve financiare, intrarea în insolvenţă sau în faliment a unui partener poate atrage după sine consecinţe grave pe întreg lanţul economic. Asigurarea unor mecanisme de prevenţie, dincolo de resursele financiare, precum o mai bună informare privind condiţiile de business şi parteneri, este esenţială în actualul context”, susţin experţii.

Pe de altă parte, specialiştii consideră că oamenii de afaceri trebuie să realizeze o mai bună estimare a dimensiunii afacerilor, multe companii intrând în insolvenţă pentru că şi-au supraestimat veniturile, au avut aşteptări mult prea optimiste legate de potenţialul economic al industriei, al locaţiei sau al partenerilor, furnizori şi clienţi.

În privinţa domeniilor în care afacerile ar putea deveni riscante, datele citate fac referire la insolvenţele înregistrate în 2018. Astfel, cel mai mare număr de insolvenţe s-a înregistrat, anul trecut, în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 2.606 (-7,69%), urmat de construcţii (1.277), industria prelucrătoare (974), hoteluri şi restaurante (629) şi transport şi depozitare (564).

În ceea ce priveşte suspendările de activitate, în 2018, cele mai multe cazuri au fost în comerţ (5.609), în creştere cu 17% faţă de anul precedent, urmat de alte activităţi de servicii (1.625), activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (1.490), construcţii (1.362) şi industria prelucrătoare (1.225).

La capitolul dizolvări, cele mai multe s-au înregistrat în sectoarele comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (10.788), în creştere cu 12% faţă de anul 2017, construcţii (3.264), cu un avans de aproape 10%, şi cel al activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice, cu 3.075 de cazuri.

Datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată că numărul firmelor şi PFA-urilor nou înfiinţate în 2018 a scăzut faţă de anul precedent pe ansamblu cu peste 1.100, la 135.532, în timp ce numărul SRL-urilor nou înfiinţate s-a redus cu peste 4.000, la 94.244.

Capitala, acolo unde activează şi cele mai multe companii, s-a aflat în 2018 pe primul loc în topul celor mai riscante zone de business.

Articolul precedentEuro scade, aurul – la cea mai mare cotație din aprilie 2017
Articolul următorAcționarii BVB au votat un proiectul care poate contribui la dublarea lichidității