Acționarii BVB au votat pentru înființarea contrapărții centrale locale, proiectul fanion al pieței de capital care poate contribui la dublarea lichidității 

Acționarii Bursei de Valori București (BVB) au aprobat în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor înființarea contrapărții centrale (CCP) locale, un proiect în valoare totală de 16 milioane de euro, din care contribuția BVB va fi de maximum 10 milioane de euro.

„Costurile de tranzacționare nu vor crește nici pentru brokeri, nici pentru clienți. Investitorii vor avea posibilitatea de a tranzacționa mai multe strategii de investitii și, pe măsură ce piața se va dezvolta, chiar ne propunem să reducem tarifele. Cel mai important rol al CCP va fi cel de garantor al integrității pieței prin reducerea riscului de contrapartidă. Noua entitate va contribui la diversificarea gamei de produse cu instrumente financiare derivate și va putea conduce la dublarea valorii medii zilnice de tranzacționare”, a declarat Adrian Tănase, CEO BVB.

„Noua infrastructură va crea premisele pentru o dezvoltare accelerată a pieței fără ca acest lucru să presupună creșteri de costuri. Contrapartea centrală locală ține cont de specificitatea pieței românești, cu o industrie de intermediere în care casele de brokeraj sunt slab capitalizate. De altfel, costurile de tranzacționare nu vor crește nici pentru brokeri, nici pentru clienți. Investitorii vor avea, în schimb, posibilitatea de a tranzacționa mai multe strategii de investitii și, pe măsură ce piața se va dezvolta, chiar ne propunem să reducem tarifele,” a mai afirmat Tănase.

Cel mai important rol al CCP va fi cel de garantor al integrității pieței prin reducerea riscului de contrapartidă. Noua entitate va contribui la diversificarea gamei de produse cu instrumente financiare derivate și va putea conduce la dublarea valorii medii zilnice de tranzacționare.

 

Articolul precedentSemnal de alarmă pentru economia României. Investiții înghețate în 2019
Articolul următorFlorin Cîțu: „Atenție! Urmează taxe noi”