Producătorii și importatorii de energie şi gaze, precum şi statul român, sunt principalii beneficiari ai scumpirilor, în timp ce furnizorii nu-au niciun beneficiu suplimentar, a afirmat directorul general al E.ON România. Acesta a mai afirmat că, în opnia sa, soluția aleasă de guvern pentru a compensa acste scumpiri nu va da rezultatele scontate, tocmai pentru că nu acționează la sursă. 

Volker Raffel a afirmat, într-un interviu pentru Agerpres, că E.ON nu mai găseşte nicăieri să cumpere energie la un preţ rezonabil şi a calificat drept o „nebunie” preţul la care producătorii îşi vând în prezent energia.

De altfel, acesta a dat ca exemplu modelul aplicat de statul francez, care a impus producătorilor să vândă energia la preţuri mai mici, dacă nu au crescut costurile lor de producţie.

Modelul ales de guvernul României, de re-reglementare a pieţei, este o greşeală care a mai fost făcută în trecut şi care a dus la lipsa de investiţii, a apreciat Raffel.

„Dacă ne întrebăm unde se duc banii şi de ce preţul energiei este atât de mare, pot să vă arăt imaginea cine şi ce primeşte. (…) Ceea ce s-a schimbat este că producătorii cer cu mult mai mulţi bani decât o făceau înainte. Iar noi trebuie să cumpărăm energie pentru consumatorii noştri şi suntem expuşi la aceste preţuri. (…) nu putem să le spunem clienţilor noştri că a fost prea scumpă şi nu o să le livrăm energie.

Componenta de taxe din factură, de asemenea, a crescut. Majoritatea producătorilor sunt deţinuţi de către stat, iar statul ia o mare parte din suma facturată. Deci cred că a fost puţin neînţeles ce se întâmplă aici, pentru că numele nostru este pe factura pe care o primesc clienţii, acest lucru este adevărat, dar doar o mică parte, iar această parte nu a crescut, din factură este responsabilitatea noastră. Restul sumei din factură este responsabilitatea producătorilor, importatorilor şi a statului. Şi 100% din creşterea din factură merge în altă parte, nu la noi, şi suntem într-o situaţie nefericită,” a

Acesta a mai afirmat că E.ON nu a încălcat legea compensării facturilor, aşa cum a anunţat ANPC, ci, dimpotrivă, a fost prima companie care a aplicat reducerile încă din noiembrie

Articolul precedentVirgil Popescu, primele MĂSURI care intră în vigoare la 1 februarie: Facturile vor fi REDUSE semnificativ – Cât a plătit ministrul la energie și gaze
Articolul următorFostul premier Florin Cîțu avertizează că România riscă să intre în recesiune