Raționalizarea energiei în Europa nu poate fi exclusă, a avertizat șeful gigantului energetic Shell, din cauza incertitudinilor legate de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia. Acesta a afirmat că se anunță o „iarnă cu adevărat grea în Europa”, iar prețurile energiei vor avea creșteri „semnificative”.

La o conferință pe teme energetice, Ben van Beurden a declarat că „va fi o iarnă foarte grea în Europa. Unele țări se vor descurca mai bine decât altele, dar cu toții ne vom confrunta cu o escaladare foarte semnificativă a prețurilor la energie”, potrivit BBC.

Avertismentul său vine în condițiile în care statele UE au încercat să-și facă rezerve de gaze naturale din timpul verii, dar decizia Rusiei de a reduce livrările a limitat și acest demers.

Astfel, stocurile de gaz sunt la aproape 63% din necesar și există temeri serioase că se va ajunge la nivelul minim confortabil de 80%.

Mai multe țări, cum ar fi Polonia, Bulgaria, Finlanda, Danemarca și Țările de Jos nu mai primesc gaz rusesc după ce au refuzat cererea de a plăti în ruble.

Uniunea Europeană depinde în proporție de circa 40% de gazele din Rusia și de 27% de petrol.

 

Articolul precedentVirgil Popescu confirmă: „Va fi o iarnă complicată”. Vor avea românii acces la încălzire? – răspunsul ministrului
Articolul următorScandal monstru între ANPC și Blue Air, după amenda record de 2 milioane de euro