Preşedintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară, Gigi Gavrilă, susţine că liberalizarea totală a pieţei de transport feroviar de călători înainte de 2026 n-ar fi recomandată, mai ales pentru că operatorii români vor avea un dezavantaj în faţa celor străini şi din cauza materialului rulant învechit. ARF este chiar instituția care ar fi trebuit să se ocupe de reînnoirea parcului feroviar, dar din 2016 n- a reușit acest lucru. În martie, chiar ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, că se gândește serios să desființeze instituția.

Într-un interviu pentru Agerpres, preşedintele Autorităţii pentru Reformă Feroviară, Gigi Gavrilă, atrage atenţia că, în cazul în care legislaţia în domeniul achiziţiilor nu va fi îmbunătăţită, în conformitate cu prevederile Uniunii Europene, există riscul ca până în 2025 România să nu beneficieze de trenuri noi achiziţionate prin ARF.

Totuşi, Gavrilă dă asigurări că autorităţile de resort din România nu au în vedere o liberalizare imediată şi o vor amâna atât timp cât legislaţia permite, iar în paralel ARF face eforturi pentru finalizarea licitaţiilor în curs, astfel încât liberalizarea să „prindă” operatorii români pregătiţi.

Şeful ARF îşi exprimă speranţa că în cursul acestui an se va finaliza măcar una dintre cele două licitaţii pentru material rulant destinat operatorilor feroviar care transportă pasageri.

În luna martie, ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a calificat ARF drept una din formele fără fond ale statului român,  „aşa că luăm în considerare foarte serios să o desfiinţăm”. 

 

Articolul precedentCea mai mare FRAUDĂ cu bitcoin. 3,6 miliarde de dolari au dispărut din conturile investitorilor
Articolul următorINS: Estimare de creştere a activităţilor din construcţii, comerţ cu amănuntul şi servicii