Fraudă de proporții pe piața criptomonedelor. 2 frați din Africa de Sud au retras bitcoini în valoare de 3,6 miliarde de dolari de pe platforma lor de investiții și nu mai sunt de găsit. Ținând cont de creșterea spectaculoasă din ultimul an, dispariția a aproximativ 69.000 de bitcoini ar fi cea mai mare fraudă cripto înregistrată vreodată în dolari.

O firmă de avocatură a fost angajată de investitorii care afirmă că nu pot da de cei doi frați și cazul a fost înaintat către o unitate de elită a poliției sud-africane., relatează Bloomberg.

Și platformele de tranzacționare din întreaga lume au fost avertizate să raporteze orice tentativă de convertire a monedelor digitale.

În centrul uriașului scandal este platforma de criptotranzacționare Africrypt Ameer Cajee. În aprilie, în momentul de maximă creștere a bitcoin, unul dintre cei 2 frați manageri și-a anunțat clienții că  platforma ar fi fost atacată de hackeri, dar le-a și cerut să nu raporteze incidentul avocaților sau autorităților, pentru că ar îngreuna recuperare prejudiciului.

Unii clienți sceptici nu le-au urmat sfatul, iar investigațiile par să confirme suspiciunea de fraudă. Toate acumulările de fonduri au fost transferate din conturile din Africa de Sud și portofelele digitale ale clienților prin mai multe platforme, pentru a li se pierde urma. Apelurile către telefoanele celor 2 frați manageri sunt redirecționate, iar site-ul web al companiei este căzut.

Pentru investitorii care sunt pe punctul de pierde sume speculative uriașe o altă veste proastă este că autoritatea de supraveghere financiară din Africa de Sud nu poate deschide o investigație formală, pentru că legislația locală nu recunoaște activele crypto.

 

Articolul precedentDeficitul bugetar la 5 luni, scăderea semnificativă față de aceeași perioadă a anului trecut
Articolul următorȘeful Autorității pentru Reformă Feroviară le propune românilor să mai suporte condiții proaste din trenurile CFR