Pentru prima dată de la formarea UE, țările din zona euro lucrează la un buget comun. Șefa FMI le-a transmis un mesaj de avertisment. 

 

Ţările din zona euro ar trebui să conceapă viitorul buget al zonei euro astfel încât acesta să poată să stabilizeze economia eurozonei şi nu doar să sprijine competitivitatea şi convergenţa sa, a declarat joi preşedintele Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, transmite Reuters.

Aceste declaraţii au fost făcute în aceeaşi zi în care a început o reuniune a miniştrilor europeni de Finanţe, la care se intenţionează să se ajungă la un acord cu privire la principalele linii ale unui buget al zonei euro.

Cele 28 de state membre care formează Uniunea Europeană au deja un buget UE comun, care este stabilit odată la şapte ani şi este echivalent cu 1% din Venitul Naţional Brut al blocului comunitar.

Însă ideea este ca statele membre ale zonei euro (19) să aibă un buget separat care să fie folosit ca un instrument fiscal capabil să intervină în economia zonei euro alături de politica monetară a Băncii Centrale Europene.

„Credem că pe lângă competitivitate şi convergenţă, subiecte care vor domina reuniunea ministerială de astăzi, credem că aceasta nu este suficient, că este nevoie şi de stabilizare”, a declarat Christine Lagarde, adăugând că UE ar trebui să îşi simplifice regulile fiscale. Simplificarea regulilor fiscale ar permite evitarea ambiguităţii şi a spaţiului de manevră. Datoria ar trebui să fie ancora, iar instrumentul operaţional ar trebui să fie cheltuielile publice raportate la PIB”, a spus Lagarde, potrivit Agerpres.

Miniştrii europeni de Finanţe dezbat de şase luni acest dosar care provoacă o falie între statele din sudul continentului, partizane ale unei solidarităţi mai mari, şi cele din nord, adepte ale rigorii bugetare.

Potrivit unor surse citate de AFP, Franţa şi Germania speră să se ajungă la un compromis european la reuniunea ministerială de joi.

Botezat „instrument bugetar pentru competitivitate şi convergenţă”, acest embrion de buget al zonei euro are drept obiectiv încurajarea reformelor structurale pentru a creşte competitivitatea în cele 19 state care au adoptat moneda unică.

Articolul precedentMinistrul Răzvan Cuc se răstește la alt constructor de autostrăzi
Articolul următorPiaţa mondială a luxului se bazează pe „generația Z” din China