Puținele hectare irigate din România ar putea să rămână fără apă în perioada următoare, când se anunță temperaturi record. Debitul Dunării scade de la o zi la alta, iar județele Teleorman, Olt și Dolj au rămas fără apă pentru irigații, a anunțat ministrul agriculturii Petre Daea.

După cele 3 județe, ar urma să rămână fără apă și Brăila și Ialomița, unde principala stație de pompare s-a închis. Iar celelalte două stații abia funcționează din cauza aluviunilor. 

Seceta a oprit cea mai mare stație de irigații din țară. Scoaterea din funcțiune afectează sute de fermieri, pentru că aceasta asigura apa pentru irigarea a peste 250.000 de hectare din județele Brăila și Ialomița. În această zonă mai sunt în funcțiune alte stații de pompare pe Dunăre, Buzău și Siret, dar riscă să fie oprite în perioada următoare dacă nu va crește nivelul apei.

Mihaela Bordei – director ANIF Brăila: ”În data de 27, în jurul orelor 10, nișa situată la kilometrul 221, unde se află stația de pompare Gherorghiu a rămas fără sursă de apă motivat de nivelul scăzut al Dunării și de debitul scăzut. Suntem pe condiții minime de siguranță, în schimb debitele pompelor au scăzut”.

Hidrologii nu au vești bune pentru perioada următoare. Aceștia spun că debitele Dunării și ale râurilor din sudul țării vor scădea până săptămâna viitoare.

Ana Maria Agiu, purtător de cuvânt Apele Române: „În acest moment vorbim despre un debit staționar al Dunării, dar la un nivel scăzut, este vorba de 1800 cm3 pe secundă. Situându-se sub media anuală a lunii iulie 53000 m3 pe secundă și august 4000 de metri pe secundă vorbim de un sfert pentru valoarea medie a lunii”.

La această oră, în România sunt irigate puțin peste 700 de mii de hectare de teren arabil, iar autoritățile promit că vom depăși două milioane de hectare udate până în 2030. 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentSecetă în România. Care este suprafața totală agricolă lovită de secetă și ce județe au fost cel mai afectate
Articolul următorREVOLTĂTOR: roșiile românești ajung la GUNOI! România IMPORTĂ tomate din străinătate. REACȚIA ministrului Petre Daea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau