Se întețește războiul valutar SUA-China

Potrivit unei declarații oficiale, Statele Unite intenționează să impună tarife de 25% pentru o serie de mărfuri de import din China, în sumă totală de 50 de miliarde de dolari. Lista mărfurilor afectate va fi anunțată pe 15 iunie. Între timp, SUA vor emite restricții în privința investițiilor și controale vamale la exporturi pentru grupurile și persoanele chineze cu începere din 30 iunie.

Încă o dată, SUA citează „securitatea națională” ca motiv pentru creșterea tarifelor crescute, care vor avea un impact substanțial asupra ” tehnologilor cu importanță sporită din punct de vedere industrial”, inclusiv a celor legate de programul „Made in China 2025”.

„În vederea asigurării securității naționale, Statele Unite vor implementa restricții specifice pentru investiții și controale sporite ale exporturilor pentru persoanele și entitățile chineze legate de achiziționarea de tehnologii importante din punct de vedere industrial”, se arată în comunicat. „Restricțiile de investiții propuse și controalele sporite privind exporturile vor fi anunțate până la 30 iunie 2018 și vor fi puse în aplicare la scurt timp după aceea”, se menționează în comunicat.

Vestea apare la doar o zi după ce reprezentanții chinezi și americani s-au confruntat la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) pe tema acuzațiilor președintelui american Donald Trump de furt de tehnologie americană de către China. Potrivit legislației chineze, companiile străine care vor să facă afaceri în China de multe ori trebuie să colaboreze cu firmele locale, cu care se așteaptă să-și împărtășească tehnologiile. Această practică se desfășoară de ani de zile. SUA au declarat, marți, că vor continua să „urmărească litigiul” la OMC, unde au depus o plângere care acuză China de furtul de tehnologie, în timp ce China a depus, la rându-i, o plângere față de tarifele americane impuse pe importurile de oțel. Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat acum câteva săptămâni că SUA și China au oprit războiul tarifelor vamale și că au convenit asupra unui acord cadru pe această temă.

Conform practicii judiciare, Washingtonul are nevoie de sprijinul OMC înainte ca acesta să poată avansa în mod legal cu implementarea tarifelor pe care le-a anunțat. Conform regulilor OMC, orice litigiu nerezolvat în termen de 60 de zile trebuie să fie judecat de un grup de experți.

 

Articolul precedentVezi cine și cu cât a urcat pe locul trei în topul vânzărilor din România, datorită consumului
Articolul următorPropunere CE: 27 miliarde de euro pentru România pentru perioada 2021-2027, fonduri de coeziune

Comments are closed.