Preţul energiei electrice în România este printre cele mai mici din Europa, iar companiile de profil nu vor avea apetit pentru investiţii dacă nu sunt sigure că-și pot recupera banii în condiții concurențiale, a declarat, miercuri, ministrul Energiei, Virgil Popescu. Reacția sa a venit după ce senatorul PSD Gabriela Firea a solicitat plafonarea tarifelor la energie, ca urmare a valului de majorări din ultima perioadă.

„Românii trebuie să ştie că în momentul de faţă preţul energiei electrice în România este printre cele mai mici din Europa. (…) Consumatorii trebuie să ştie că pot trece în piaţa concurenţială, se pot elibera de captivitate, să nu rămână în zona serviciului universal. De asemenea, consumatorii vulnerabili vor fi protejaţi. Legea se află în procedură parlamentară la Camera Deputaţilor şi am încredere că va fi adoptată cât mai curând”, a scris Popescu pe Facebook.

Ministrul Energiei a făcut aceste precizări după ce senatorul PSD Gabriela Firea a propus plafonarea preţului la energia electrică.

În context, Popescu aminteşte că o asemenea măsură a cauzat mari probleme în domeniul energiei.

„Nu mi-a venit să cred când am văzut mai devreme că doamna senator PSD Gabriela Firea propune plafonarea preţului la energie electrică! Revine şi propune aceeaşi măsură prin care cei de la PSD au cauzat cele mai mari probleme domeniul energiei, pentru care tragem ponoasele şi în prezent! Ca să fie clar pentru toată lumea: PSD nu a plafonat preţul, ci a dat celebra OUG 114, prin care, practic, a obligat producătorii români de energie electrică să vândă ieftin furnizorilor. Însă, din păcate, furnizorii nu au scăzut preţurile. Ba mai mult chiar, din cauza OUG 114, energia electrică în România ajunsese să fie mult mai scumpă decât în restul Europei”, a explicat ministrul Energiei.

Liberalizarea pieţei de energie electrică s-a realizat începând cu 1 ianuarie, după ce în luna iulie a anului 2020 s-a liberalizat piaţa gazelor naturale.

„Prin liberalizarea pieţei de energie cetăţenii au posiblitatea să îşi aleagă cea mai bună ofertă pentru nevoile lor. Dacă furnizorii nu vor avea clienţi, sunt convins că îţi vor revizui ofertele„, consideră Virgil Popescu.

Senatorul PSD Gabriela Firea a scris miercuri, pe Facebook, că în urma liberalizării, tarifele n-au scăzut, aşa cum a sugerat guvernul și chiar ministrul Virgil Popescu, ci s- au majortat într-un ritm accelerat, iar în prezent circa jumătate de milion de români riscă să fie debranşaţi din cauza neplății facturilor.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, energia electrică s-a scumpit cu circa 150%.

„Evoluţia explozivă din ultimul timp a tarifelor la energie, justifică din plin convocarea unei sesiuni extraordinare pentru a reglementa în regim de urgenţă măsurile de protecţie pentru consumatorii vulnerabili, inclusiv plafonarea din nou a preţului la energie. Sarabanda scumpirilor la energia electrică este încă o dovadă a incompetenţei actualilor guvernanţi, care au promis o liberalizare a pieţei fără impact major asupra facturilor românilor„, a arătat Firea.

Articolul precedentAu crescut restanțele la credite în lei și au scăzut la cele în valută
Articolul următorDezvoltarea se face pe banii românilor: cresc afacerile în construcții, comerț și servicii