Dezvoltarea se face pe banii românilor: cresc afacerile în construcții, comerț și servicii

Managerii din România estimează, pentru următoarele trei luni, creşteri ale activităţilor în construcţii, comerţul cu amănuntul şi servicii, precum şi o relativă stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul, reiese din datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform anchetei de conjunctură, realizată în luna iulie a acestui an, managerii din industria prelucrătoare preconizează o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +6%), în următoarele trei luni, potrivit Agerpres.

De asemenea, pentru activitatea de fabricare a băuturilor se estimează cea mai mare creştere (sold conjunctural +33%), urmată de activităţile de fabricare a hârtiei şi a produselor din hârtie (sold conjunctural +29%).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi din industria prelucrătoare, respondenţii mizează pe o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total, în timp ce preţurile produselor industriale vor creşte în următoarele trei luni (sold conjunctural +21%).

Potrivit sursei citate, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +19%). Totodată, managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi, cu un sold conjunctural de plus 4%, iar la capitolul preţuri pentru lucrările de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +38%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, cei intervievaţi sunt de părere că, în perioada analizată, va exista o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +21%), în timp ce volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra un salt moderat (sold conjunctural +10%).

În acelaşi timp, angajatorii prognozează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%) dar şi o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +27%).

Datele INS arată că, în privinţa cererii de servicii (cifra de afaceri), aceasta va cunoaşte o majorare în următoarele trei luni (sold conjunctural +16%), precum şi o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%).

Estimările managerilor evidenţiază faptul că preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată, cu un sold conjunctural de plus 12%.

INS menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de statistica oficială.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Articolul precedentScumpirea energiei agită secena politică. Firea (PSD) cere plafonarea. Popescu (PNL): Avem cele mai mici prețuri din UE
Articolul următorPresa germană despre PNRR-ul României: Comisia Europeană l-ar putea respinge dacă nu primește informațiile cerute