Schimbare importantă pentru angajații români care sunt detașați să lucreze în străinătate. Din 16 august, ei vor fi plătiți conform normelor din țara gazdă. Mai mult angajatorul e obligat să-i dea detalii angajatului despre condițiile de muncă și cazare. Prevederile apar în legea 172/2020, prin care sunt transpuse în legislația românească prevederile directivei europene privind detașarea salariaților în afara granițelor, potrivit avocatnet.ro.
Astfel, angajatul unei firme din România care este detașat să lucreze în alt stat UE va fi plătit în conformitate cu legislația statului gazda, de la salariul minim până la sporuri, indemnizații și bonusuri.
De asemenea, angajatori sunt obligați să le furnizeze salariaților, în scris, informații precise despre pachetul salarial și despre anumite cheltuieli, cum ar fi cele de cazare și hrană, lucru care nu exista în precedenta legislație.
Mai mult, legea 172/2020 prevede și amenzi pentru angajatorii care nu își informează corespunzător salariații, cu sume cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.
Pentru perioade mai scurte de 7 zile aceste reglementări nu se aplică, iar periaoda maximă a detațării în alt stat membru UE nu poate depăși 2 ani, potrivit avocatnet.ro.
În România, aceste simbări vor avea impact direct asupra firmelor ce detașează salariați, prin majorarea costurilor cu forța de muncă.
Articolul precedentS-a câștigat marele premiul la Loto 6/49 – 1,6 milioane de euro
Articolul următorCădere istorică a PIB-ului Japoniei în trimestrul al doilea