Guvernul italian, care a pus sub semnul întrebării validitatea preluării de către ArcelorMittal a fabricantului italian de oțel Ilva a comunicat, miercuri, că nu este mulțumit de noile propuneri prezentate de gigantul siderurgiei mondiale.

ArcelorMittal a fost obligată de Comisia Europeană să vândă Combinatul siderurgic de la Galați, pentru a evita o poziție dominantă pe piața de oțel europeană. În prezent se caută cumpărători dispuși să continue activitatea de la fostul Sidex galați.

Vicepremierul italian, Luigi Di Maio, a declarat că, în timp ce ArcelorMittal, cu sediul în Luxemburg, și-a îmbunătățit angajamentele de mediu, ar putea face mai mult pentru asigurarea locurilor de muncă.

În timp ce face presiuni asupra ArcelorMittal pentru a-și îmbunătăți oferta inițială, noua coaliție care a preluat puterea la Roma a ordonat, de asemenea, o revizuire a procesului de licitație din 2017, avertizând că va stopa tranzacția dacă se constată nereguli grave.

„Vom continua aceste două căi în paralel pentru că trebuie să fim pregătiți pentru toate eventualele situații”, a spus Di Maio, care este șeful Mișcării anti-sistem 5-Stele care deține și portofoliile de la industrii și muncă.

ArcelorMittal a declarat miercuri că a prezentat lui Di Maio „propuneri suplimentare”, adăugând că speră că va putea finaliza în curând preluarea planificată a lui Ilva.

„Am participat la această licitație cu bună-credință și sperăm că vom putea încheia tranzacția în curând”, a spus într-o declarație ArcelorMittal.

Ministerul Industriei a anunțat marți că revizuirea licitației va dura 30 de zile și a venit după ce organul anticorupție al Italiei a sugerat că guvernul socialist anterior nu ar fi reușit să urmeze procedurile corecte pentru o astfel de ofertă publică.

ArcelorMittal a convenit anul trecut să cumpere Ilva, cel mai mare combinat pentru fabricarea oțelului din Europa, și termenul pentru finalizarea tranzacției era stabilit pe 1 iulie.

Cu toate acestea, guvernul a întârziat încheierea procedurilor de preluare, sporind speculațiile despre viitorul neclar al combinatului Ilva, care a fost plasat în administrația specială, sub supravegherea statului în 2015, la trei ani după ce magistrații au decis fie curățarea bilanțurilor fie lichidarea ei.

ArcelorMittal a promis anul trecut că va plăti 1,8 miliarde euro pe combinatul italian, va investi 1,2 miliarde euro pentru creșterea productivității și încă 1,1 miliarde euro pentru lucrări de mediu la cea mai mare fabrică din Taranto din sudul Italiei.

De asemenea, ArcelorMittal a comunicat sindicatelor că va reduce numărul de angajați de la combinatul din Taranto la aproximativ 7.600, de la 10.900 în prezent.

Di Maio a spus că gigantul metalurgic și-a îmbunătățit programul de mediu, dar a adăugat că planul pentru forța de muncă „nu este satisfăcător”, fără a da și alte detalii.

„ArcelorMittal nu dorește ca propunerea sa actualizată să fie făcută publică, deoarece este îngrijorat de faptul că concurenții reușesc să obțină informațiile”, a spus Di Maio.

Oficialii din Taranto spun însă că Ilva pierde un milion de euro pe zi și au atenționat că dacă acordul cu ArcelorMittal nu este încheiat rapid, activitatea ar putea să nu mai poată fi continuată.

Articolul precedentCine urcă și ne-ncurcă (socotelie)? Răspuns: ROBOR la trei luni. Azi 3,46%
Articolul următorAlchimia BNR: ROBOR crește, cursul scade. În cinci zile leul a luat în greutate 3 bani

Comments are closed.