Sberbank, cea mai mare bancă a Rusiei, s-a prăbuşit cu 70% într-o zi pe Bursa de la Londra. De la începutul lui 2022, acțiunea  rusească listată la bursa londoneză a căzut cu  de 93%. Deși bursa moscovită era închisă acțiunile listate la Londra s-au prăbușit pe piețele străine: Lukoil cu -47%, Rosneft cu -40%, Gazprom -18%.  

Sberbank, cea mai mare bancă a Rusiei, s-a prăbuşit cu 70% într-o zi pe Bursa de la Londra. De la începutul lui 2022 colapsul este de 93%

https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/sberbank-cea-mai-mare-banca-a-rusiei-s-a-prabusit-cu-70-intr-o-zi-pe-20565719

Filiala  europeană a Sberbank, cel mai mare creditor rusesc, este în pericol de a se prăbuşi, potrivit unui avertisment lansat de Banca Centrală Europeană (BCE), luni, după ce clienţii au început să îşi lichideze depozitele într-un ritm fără precedent, ca răspuns la decizia Rusiei de a invada Ucraina.

Mai mult decât sancțiunile, efectul psihologic și cel politic a produs o „defrișare” aproape totală a participărilor occidentale la economia rusă. practic, rusia este scoasă, încet-încet, din circuitul financiar și comercial internațional, sau cel puțin din circuitul controlat de lumea vestică.

Populaţia din Rusia începe să simtă din ce în ce mai mult efectele sancţiunilor impuse în urma invaziei pe care o conduce Putin în Ucraina, în contextul în care se formează cozi de zeci de persoane care încearcă să obţină dolari, pe fondul devalorizării masive a rublei ruseşti.

Țările vestice au decis să blocheze accesul celor mai mari bănci rusești la piețele financiare internaționale, să deconecteze mai multe bănci din sistemul SWIFT și să înghețe activele externe ale băncii centrale a Rusiei. Ultima măsură este și cea mai ucigătoare, deoarece reduce capacitatea Rusiei de a dispune de circa jumătate din rezerva valutară pentru protejarea rublei, aflată sub presiune imensă de depreciere. Rusia are rezerve valutare de 630 de miliarde de dolari, acumulate în timp ca urmare a prețurilor mari pe care cotațiile materiilor prime le-au atins. Strategia Rusiei a fost să își reducă masiv deținerile în dolari, acestea ajungând doar la 13%, dar a fost lovită de decizia de blocare a Uniunii Europene (pentru rezervele în euro), a Elveției (cele în franci elvețieni). proctic, Moscova rămâne doar cu lichiditatea rezervei de aur și a celei de yuani.
Banca VTB , a doua cea mai mare bancă rusească, având active de 250 de miliarde de dolari, din care 46 de miliarde în valută a fost exclusă complet din sistemul financiar internațional, fiind inclusă de SUA pe lista celor mai dure sancțiuni – activele externe ale băncii au fost blocate, iar tranzacțiile au fost blocate, cu excepția celor din energie. Au mai fost sancționate cu aceleași măsuri și multe alte bănci mai mici. Deși Sberbank, cea mai mare bancă rusească, având active de 450 de miliarde de dolari, dintre care 94 de miliarde în valută, a primit sancțiuni mai puțin severe  (practic, nu mai poate face tranzacții în dolari), dar activele nu i-au fost blocate. asta pentru că europenii preferă, deocamdată, să permită tranzacțiile cu produse energetice, care contribuie la securitatea energetică a însăși Uniunii Europene.
Companiile occidentale fug din orice proiect care implică piața rusă, preferând să marcheze pierderi uriașe. De exemplu, Shell, cel mai mare jucător din sectorul petrolier european, a anunţat că va ieşi din patru companii de tip joint venture în care era implicat cu gigantul rusesc Gazprom, evaluate în total la 3 miliarde de dolari. Decizia reprezintă o puternică și  nouă lovitură de imagine pentru Rusia şi industria ei petrolieră, în contextul în care şi gigantul BP a anunţat o decizie similară în acest weekend. Mai mult, Shell a anunţat că va încheia legăturile cu gazoductul Nord Stream 2, gândit pentru a duce gazul rusesc mai uşor în Germania. Trebuie menţionat că Shell a contribuit la finanţarea acestui proiect. Grupul energetic britanic BP a deschis un nou front în campania Occidentului de izolare a economiei Rusiei, cu decizia sa de a renunța la participația deținută la compania petrolieră de stat Rosnef, la un cost de până la 25 de miliarde de dolari, cea mai agresivă mișcare de până acum a unei companii ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Moscova.

New York Stock Exchange (NYSE) şi Nasdaq au suspendat temporar tranzacţionarea companiilor din Rusia listate pe bursele respective. Decizia se datorează unor temeri de reglementare, în contextul în care administratorii piețelor solicită un set mai vast de informaţii ca urmare a sancţiunilor economice lansate asupra Rusiei, spun sursele agenţiei de ştiri. Societăţile listate pe Nasdaq care au fost oprite din tranzacţionare sunt Nexters, mare creator de jocuri video, compania de recrutare HeadHunterGroup, platforma de e-commerce Ozon Holdings, furnizorul de servicii de plăţi Qiwi şi Yandex, „Google-ul” rusesc. Societăţile oprite din a se tranzacţiona pe NYSE sunt furnizorul de date de real estate Cian PLC, holdingul Mechel PAO şi Mobile TeleSystems, un operator de telefonie mobilă cu sediul în Moscova.

ETF-ul (exchange traded fund) Franklin FTSE Russia, un fond tranzacţionat la bursă cu expunere pe companii ruseşti, a scăzut luni cu 16%. Două fonduri similare, iShares MSCI Russia şi VanEck Vectors Russia, afişează declinuri de 20%, respectiv 25%, potrivit CNN Business. Instituţia bancară Sberbank şi giganţii energetici Gazprom şi Lukoil au cele mai mari ponderi în fonduri. Acţiunile listate în SUA ale celor două companii petroliere au scăzut luni cu peste 40%, în timp ce Sberbank a suferit un declin de 70% https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/breaking-new-york-stock-exchange-si-nasdaq-opresc-tranzactionarea-20566120

„Europa în general şi Rusia şi Europa de Est în special se confruntă cu o inflaţie nemăivăzută, iar deprecierile acutizează această problemă. Un instrument prin care băncile centrale reacţionează la creşterile de preţuri sunt majorările de dobânzi, adică scumpirea creditului, iar ţările est-europene folosesc acest levier încă din vară. Noi forţe inflaţioniste vor aduce noi creşteri de dobânzi. Rusia se confrunta până acum cu o inflaţie scăpată de sub control. Deprecierea monedei naţionale înseamnă şi mai multă inflaţie, iar acest lucru se traduce prin scăderea puterii de cumpărare a omului de rând. Războiul economic şi financiar dintre Occident şi Rusia face victime în ambele tabere. Diferenţa este că UE este un mecanism economic şi financiar mai matur decât cele pe care Rusia a încercat să le dezvolte, cum ar fi Uniunea Economică Euroasiatică. Iar China, către care Rusia a încercat să se îndrepte pentru a se feri de loviturile Vestului, pare să ofere doar ajutor limitat. Firmele ruseşti au pierdut cel puţin temporar accesul la finanţare pe Bursa de acţiuni de la Moscova, aceasta fiind ţinută ieri închisă de către banca centrală. Carnagiul se anunţa prea mare acolo. Orice sursă de valută a devenit acum mult prea preţioasă pentru sistemul financiar rus deoarece sancţiunile occidentale împiedică banca centrală să-şi folosească propriile rezerve de euro şi dolari. Instituţia poate însă utiliza yuanii, moneda chinezească, şi aurul din rezerve. SUA şi statele UE au blocat accesul băncilor mari ruse la sistemul global de telecomunicaţiii financiare SWIFT prin care se înlesnesc majoritatea trazacţiilor financiare din lume. Banca Centrală Europeană a avertizat deja că subsidiara europeană a Sberbank, una dintre cele mai mari bănci ruse, se îndreaptă spre faliment, împinsă într-acolo şi de clienţii care-şi cer banii înapoi, scrie Reuters. La fel ca în cazul relaţiei dintre monedele est-europene şi rublă şi băncile europene au fost afectate de contremurul din sistemul bancar rusesc, acţiunile unor instituţii financiare precum Raiffeisen Bank International, Société Générale, UniCredit şi Deutsche Bank înregistrând ieri scăderi semnificative pe burse. O parte însemnată din băncile vestice au expunere la piaţa rusească. Între timp, bursele occidentale au început să renunţe la activele companiilor ruse.

În tabăra chineză, operaţiunile din Singapore ale Bank of China au ieşit din tranzacţiile financiare în care sunt implicate companii petroliere şi firme ruseşti, arată Reuters.

Bloomberg scrie că această bancă chineză a restricţionat finanţarea pentru achiziţia de materii prime ruseşti, iar Rusia este o economie dependentă de exportul de materii prime. Pe de altă parte, guvernul chinez a înlăturat restricţiile privind importurile de cereale din Rusia. Însă chiar în Rusia exporturile de cereale sunt limitate pentru a opri scumpirile la alimente pe piaţa internă.

Financial Times a remarcat neutralitatea ţărilor arabe din Golf, stăpâne pe piaţa petrolului, în războiul dintre Rusia şi Ucraina, semn al conexiunilor extinse ale Moscovei. Pe lângă restricţii financiare, Occidentul a blocat accesul Rusiei la exporturi globale de produse esenţiale industriei, de la cipuri la computere şi electronice. Aceasta înseamnă război comercial şi veşti foarte rele pentru companiile occidentale cu operaţiuni şi fabrici în Rusia.

Unele multinaţionale occidentale, cum ar fi Deutsche Bank, şi-au redus expunerea la afacerile de pe acea piaţă după anexarea Crimeei în 2014, dar altele au muncit asiduu în ultimii ani să-şi mărească cota de piaţă acolo. Nu şi-au închipuit, sau n-au vrut să vadă ce va urma.

Doar în cazul Franţei 35 din 40 dintre cele mai mari companii franceze listate în cadrul indicelui CAC 40 pe bursa de la Paris au investiţii semnificative în Rusia. Numele cele mai cunoscute sunt Auchan, Renault şi TotalEnergies. Circa 700 de subsidiare franceze au operaţiuni şi peste 200.000 de angajaţi în Rusia. 38 din cele 40 de companii listate în indicele bursier german DAX au investiţii pe piaţa rusă. Whirlpool, din SUA, are fabrici de electrocasnice în Rusia.

Între timp, preţul gazelor naturale, deja la niveluri record, îşi continuă creşterea în Europa în condiţiile în care UE este dependentă de combustibilul importat din Rusia. Goldman Sachs vede cotaţiile petrolului la 125 de dolari pe baril când cu doar câteva luni în urmă o prognoză de 100 de dolari pe baril era considerată pură fantezie.

Preţurile aluminiului au marcat un nou record pe bursa de mărfuri de la Londra, iar din mai multe ţări vin avertismente că pâinea se va scumpi. După intervenţiile militare ruse din 2014, Ucraina a devenit un exportator important de cereale şi vinde grâu mai ales în ţări sărace. Războiul poate perturba sever exporturile” (https://www.zf.ro/business-international/occidentul-ue-razboi-economic-financiar-rusia-est-europenii-printre-20565784)

Obligaţiunile ruseşti s-au prăbuşit luni, întrucât investitorii se pregătesc pentru posibilitatea ca cea mai recentă serie de sancţiuni impuse de ţările vestice asupra Rusiei să împingă Moscova în incapacitate de plată pentru prima oară din 1998 până azi.

Sancţiunile care lovesc banca centrală a Rusiei în acest moment ar putea aduce problemele pentru momentul în care aceasta va încerca să pună la lucru rezervele strategie străine de 630 de miliarde de dolari pentru a impulsiona finanţele ţării.

Astfel, pieţele iau în calcul posibilitatea ca o ţară cu o datorie de doar 20% din PIB să intre în incapacitate de plată faţă de cei care au cumpărat datoriile ruseşti. „Intrarea Rusiei în incapacitate de plată este o posibilitate”, cred cei mai mulți analiști.

Obligaţiunile ruseşti denominate în dolari s-au prăbuşit luni. Cea mai mare emisiune de obligaţiuni, de 7 miliarde de dolari, care ajunge la maturitate în 2047 a înregistrat o înjumătăţire a preţului până la 33 de cenţi la dolar, un nivel asociat cu situaţiile care presupun un înalt stress financiar.  Evoluţia a venit în urma deciziei S&P Global de a retrograda Rusia în pieţele financiare la statutul de „junk”.

„Pentru a asigura o datorie a Rusiei de 10 milioane de dolari pe cinci ani, vânzătorii de CDS au cerut luni aproximativ 4 milioane de dolari în avans și 100.000 de dolari anual, semnalând o probabilitate de aproximativ 56% de nerambursare, potrivit ICE Data Services

Este pentru prima dată când contractele nu au fost cotate în puncte de bază, arată datele ICE. Vânzătorii cer plata în avans atunci când percepția riscului de neplată este imediată. „Pentru prima dată astăzi, vânzătorii au cerut oficial costuri în avans pentru asigurarea de faliment”, a declarat Jav Bose, șeful departamentului de conținut și analiză CDS la ICE. Swapurile pe un an au crescut, de asemenea, indicând o probabilitate de default de 40%. Atât contractele pe cinci ani, cât și cele pe un an presupun o recuperare de 25%. Rusia are în circulație obligațiuni denominate în dolari în valoare de aproximativ 33 de miliarde de dolari, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Tot astăzi, Trezoreria SUA a anunțat că interzice orice tranzacții cu Banca Rusiei, precum și cu fondul național de investiții al Rusiei și cu Ministerul rus de Finanțe. De asemenea, a sancționat Fondul rus de investiții directe, precum și pe directorul său general, Kirill Dmitriev, despre care agenția a spus că este un aliat cunoscut al lui Putin.   Noile sancțiuni noi izolează și mai mult Rusia de finanțele globale”. https://www.profit.ro/bloomberg/costul-asigurarii-datoriei-rusiei-la-un-nivel-record-in-urma-sanctiunilor-occidentale-20620309
Banca centrală a Rusiei a anunțat duminică o serie de măsuri pentru a susține piețele interne, în timp ce se străduia să gestioneze consecințele din ce în ce mai extinse ale sancțiunilor severe occidentale anunțate în weekend

Banca centrală a declarat că va relua cumpărarea de aur de pe piața internă, va lansa o licitație de răscumpărare fără limite și va ușura restricțiile privind pozițiile deschise în valută ale băncilor, scrie News.ro. De asemenea, a crescut gama de titluri care pot fi folosite ca garanții pentru a obține împrumuturi și a ordonat jucătorilor de pe piață să respingă ofertele clienților străini de a vinde titluri rusești. Banca centrală nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters. Măsurile au venit după ce aliații occidentali au înăsprit sancțiunile sâmbătă, luând măsuri pentru a exclude marile bănci rusești din principalul sistem global de plăți SWIFT și au anunțat alte măsuri pentru a limita utilizarea de către Moscova a unor rezerve de 630 de miliarde de dolari pentru a submina sancțiunile. Noul set de sancțiuni ar putea să dea o lovitură devastatoare economiei ruse și să îngreuneze accesul băncilor și companiilor ruse la sistemul financiar internațional. Rubla a coborât luni cu aproape 30%, la un minim istoric față de dolar. Rușii au așteptat duminică la cozi lungi în fața bancomatelor, îngrijorați că noile sancțiuni occidentale legate de invadarea Ucrainei de către Moscova vor declanșa deficit de numerar și vor perturba plățile.

Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, şi alte 25 de persoane proeminente devin ţinta sancţiunilor Uniunii Europene, ca urmare a invaziei derulate de Vladimir Putin în Ucraina, potrivit unei decizii publicate astăzi, citată de Reuters. Lista cuprinde oligarhi şi oameni de afaceri activi în petrol, bănci şi finanţe, precum şi oficiali guvernamentali, oameni din armată şi „propagandişti care au contribuit la răspândirea propagandei anti-Ucraina”, a anunţat UE într-o declaraţie. Printre persoanele vizate se numără Igor Sechin, şeful Rosneft, şi Nikolay Tokarev, CEO-ul gigantului Transneft. Totodată, lista îi include pe oligarhii Alisher Usmanov, Petr Aven şi Alexander Ponomarenko, precum şi pe bancherul Mikhail Fridman. Totodată, lista îl include pe vicepremierul Dmitry Chernyshenko şi alţi oficiali guvernamentali, precum şi jurnalişti de top. Măsurile luate împotriva lor includ restricţii de călătorie, active îngheţate şi o interdicţie pentru accesul la capital. https://www.zf.ro/business-international/ue-loveste-sanctiuni-dmitry-peskov-purtatorul-cuvant-kremlinului-20566275

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentControale ANPC în toată țara, în benzinăriile Gazprom și Lukoil, dar și în magazinele Berezka. Mai multe puncte de lucru au fost închise
Articolul următorȘeful diplomației europene anunță vremuri grele. Reducerea dependenței de gazul rusesc va avea un preț mare