Salarial mediu net a scăzut, în februarie, cu mai puțin de un procent față de luna precedentă, dar este mai mare cu peste 5% față de februarie 2020, ultima lună de dinaintea pandemiei. În sectorul bugetar, au crescut salariile în administrație publică, dar au scăzut cele din sănătate, asistenţă socială și învăţământ, potrivit datelor comunicate luni de Institutul Național de Statistică.

Câștigul salarial mediu nominal net a scăzut la 3.365 lei în februarie 2021, fiind mai mic cu 30 lei (-0,9%) faţă de ianuarie, însă comparativ cu luna similară a anului precedent a crescut cu 5,1%.Salarial mediu nominal brut a fost 5.497 lei, cu 52 lei (-0,9%) mai mic decât în luna precedentă.

Cele mai mari salarii au fost în servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) – 8.047 lei) iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante – 1.747 lei.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (-2,7%), respectiv în învăţământ (-0,3%). Câştigul salarial mediu net a crescut uşor în administraţia publică (+0,1%) comparativ cu luna precedentă.

Comparativ cu luna februarie a anului trecut, puterea de cumpărare a salariului a crescut cu 1,9%, dar față de ianuarie 2021 a scăzut cu 1,3% (98,7% ).

Indicatorii salariali din februarie sunt, in general, mai mici decât cei din ianuarie și decembrie pentru că în cele două luni precedente s-au acordat prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Alte fenomene care au determinat evoluția salarială au fost întreruperi/încetări de activităţii, de continuarea şomajului tehnic de către anumiţi agenţi economici sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), cât şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

 

Articolul precedentCâştigul salarial mediu nominal net a scăzut la 3.365 lei, în luna februarie
Articolul următorMicrosoft ar putea face o achiziție de 16 miliarde de dolari