Salamul de Sibiu atacă piețele din Spania şi Italia. Grant de 1,5 mil. euro

Salamul de Sibiu va fi promovat în România, Spania şi Italia, timp de trei ani, cu ajutorul unui grant european în valoare de 1,5 milioane de euro.

Sprijinul financiar a fost obţinut de Asociaţia Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS), prin programul european „Enjoy! It’s from Europe”, care va funcționa în 2018, 2019 şi 2020.

Primele două târguri de promovare s-au desfăşurat deja la Barcelona şi Torino.

APSS reunește şase producători (Angst, Aldis, Agricola Bacău, Scandia Food, Cris-Tim şi Reinert),

„Românii iubesc acest produs super premium, de nişă, deşi consumul unui român nu este mai mare de 4 felii pe an, la o producţie de 2.100 de tone în 2017”, a declarat Carmen Gavrilescu, preşedintele Asociaţiei, potrivit Agerpres.

Producția estimată pentru anul în curs este de 2.400 de tone.

„Ţinta noastră este să ajungem la 3.000 de tone în următorii doi ani şi pentru a accesa încă un fond european, tot pe trei ani, care poate fi dublu, dacă grantul acesta se desfăşoară bine”, a afirmat Gavrilescu.

„2018 este primul an de implementare şi ne bucurăm că am reuşit să obţinem ca România, ţara din care facem parte, să fie ţară de promovare, pentru că românii iubesc foarte mult Salamul de Sibiu şi trebuie să promovăm acest sistem de calitate, de Indicaţie Geografică Protejată, care tezaurizează istoria celor mai vechi companii care activează în România. Au venit şi companii tinere în această asociaţie, care inovează şi învaţă alături de noi şi duc mai departe istoria celor 130 de ani”, a mai spus oficialul APSS.

În privinţa exporturilor, preşedintele Asociaţiei susţine că Salamul de Sibiu ajunge cu precădere în ţările unde sunt români, respectiv Spania, Italia, Franţa, Marea Britanie, Germania, dar acestea sunt încă destul de „timide”, respectiv doar 2% din producţie.

Salamul de Sibiu este unicul produs românesc din categoria carne procesată recunoscut în 2016 cu distincţia europeană a calităţii Indicaţie Geografică Protejată (IGP).

Articolul precedentBirocrația trage în jos România. Am coborât 7 locuri în topul „Doing Business”
Articolul următorCreșterea consumului de energie cu 4,3% se datorează sectoarelor industriale energofage (INS, date 2017)

Comments are closed.