Saga dividendelor continuă: setea de bani a guvernului „pune la teasc” companiile din sectorul energetic

După ce, săptămâna trecută, statul a cerut convocarea mai multor adunări generale ale acționarilor companiilor din sectorul energetic, cum ar fi Romgaz, Transgaz și Nuclearelectrica, luni a sosit rândul companiei Transelectrica să intre în vria ședințelor de aprobare a distribuției de dividende și dividende speciale.

Conform unui anunț publicat pe site-ul Bursei de Valori București, Directoratul Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, societate administrată în sistem dualist, întrunit în data de 12.11.2018, având în vedere solicitarea acționarului Statul Român, reprezentat prin Ministerul Economiei, convoacă, în conformitate cu prevederile legale, Adunarea generală ordinară a acționarilor în data de 14.12.2018, pentru toți acționarii înregistrați în Registrul acționarilor Companiei la sfârșitul zilei de 04.12.2018 (data de referință).

În ceea ce privește ordinea de zi, comunicatul menționat conține următoarele puncte:

  1. Distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate in conturile “rezultat reportat și/sau “alte rezerve”;
  1. Stabilirea datei de 04 ianuarie 2019 ca dată de înregistrare a acționarilor asupra cărora se vor răsfrânge efectele Hotărârii Adunării Generale ordinare a Acționarilor;
  1. Împuternicirea președintelui de ședința pentru semnarea Hotărârii Adunării Generale ordinare a Acționarilor, precum și a documentelor necesare privind înregistrarea si publicarea Hotărârii Adunării generale ordinare a acționarilor, potrivit prevederilor legale.

Materialele de ședință (documentele sau informațiile vizând problemele înscrise pe ordinea de zi) sunt disponibile începând cu data de 13.11.2018, în format electronic, atât în limba română, cât și în limba engleză, pe website-ul transelectrica.ro, pagina Relații investitori/AGA, se mai arată în comunicat.

Există însă, cel puțin la prima vedere, un aspect care poate părea ciudat: dată fiind stabilirea zilei de 04 ianuarie 2019 ca dată de înregistrare a acționarilor cărora se vor răsfrânge efectele hotărârilor luate în AGA, este clar că distribuirea efectivă a dividendului va avea loc, pesemne, cel mai devreme în cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie 2019, adică după încheierea anului fiscal/bugetar 2018.

Ori, în acest caz, cum va putea ajuta la menținerea deficitului bugetar în limita de 3% această injecție de lichidități? Surse din piață au confirmat că, deși data plății efective a dividendului va avea loc abia în 2019, sumele aferente vor fi totuși luate în considerare, însă prin varianta ESA de calcul a deficitului, cea preferată de Comisia Europeană. Varianta ESA implică luarea în calcul atât a plăților angajate deja cât și a sumelor de bani care urmează să intre în visteria statului. Spre deosebire de ESA, metoda „cash”, cea preferată de FMI, se bazează pe plățile și încasările efectiv realizate până la termenul limită de la finele anului.

Acțiunile Transelectrica au închis sesiunea de tranzacționare în creștere cu 3,25% la 23,85 lei.

Articolul precedentTeama că vor fi vândute mai puține iPhone-uri trimite în jos acțiunile Apple și întreg Wall-Street-ul
Articolul următorConsumul de energie electrică al populației a scăzut cu peste 12% în primele 9 luni

Comments are closed.