Foto: Alexei Nikolsky / TASS / Profimedia Images

Agenţia de evaluare financiară Fitch a anunţat că dacă Rusia va plăti în ruble dobânzile la două obligaţiuni denominate în dolari scadente miercuri, aceasta va constitui intrarea Rusiei în incapacitate de plată pentru împrumuturile suverane, după expirarea perioadei de graţie.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la sancţiuni severe, care au afectat capacitatea Moscovei de a accesa şi aloca numerar.

„Plata în moneda locală a Rusiei a obligaţiunilor în dolari scadente în 16 martie va constitui, dacă va avea loc, o intrare în incapacitate de plată, după expirarea perioadei de graţie de 30 de zile”, se arată într-un comunicat al Fitch, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Miercuri, Rusia ar trebui să plătească investitorilor dobânzi de 117 milioane de dolari la două obligaţiuni denominate în dolari.

În eventualitatea plăţii în ruble, a explicat Fitch, ratingurile celor două obligaţiuni vor fi revizuite în scădere la „D” după expirarea perioadei de graţie, în timp ce ratingul pe termen lung al Rusiei va fi stabilit la „Restricted Default” (RD – intrare restricţionată în incapacitate de plată).

De asemenea, Fitch a anunţat că aplică o perioadă de graţie de 30 de zile la plata bondurilor locale (OFZ).

Anunțul vine după ce, în urmă cu o săptămână, Fitch a scăzut din nou ratingul datoriei ruse și a aavertizat că intrarea în incapacitate de plată este „iminentă”. Decizia de a scădea din nou ratingul a fost decretul dat de Putin pentru pplata în ruble către creditori din anumite țări. A retrogradat ratingul de la ”B” la ”C”, ţinând cont de „evoluţii care au subminat şi mai mult voinţa Rusiei de a-şi rambursa datoria publică„, potrivit comunicatului Fitch.

Similar celorlalte mari agenţii de rating, S&P Global Ratings şi Moody\”s, Fitch a plasat la începutul lunii martie ratingul Rusiei în zona „junk” (nerecomandat pentru investiţii), unde sunt ţările care sunt considerate în pericol de a nu-şi putea rambursa datoriile. Ulterior, Fitch a coborât şi mai mult ratingul suveran al Rusiei, de la „B” până la „C”.

Pe scara de evaluare utilizată de Fitch, un rating de tip C este cu doar o treaptă peste „default” (incapacitate de plată).

„Ratingul C reflectă opinia Fitch că un default suveran este iminent”, a informat agenţia de evaluare într-un comunicat de presă.

Fitch a adăugat că noua retrogradare a venit ca urmare a evoluţiilor din ultimele zile care „au subminat şi mai mult disponibilitatea Rusiei de a asigura serviciul datoriei guvernamentale”.

Dacă Rusia ar intra în incapacitate de plată, aceasta ar fi o premieră după criza din 1998.

Articolul precedentEconomia Ucrainei, lovită puternic de război. 90% dintre cetățeni riscă să ajungă sub limita sărăciei
Articolul următor2.500 de angajați din Slatina și Reșița, fără salarii și amenințați de șomaj din cauza sancțiunilor impuse Rusiei