Consiliul de Administraţie al SNGN Romgaz a avizat marţi achiziţia tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din proiectul Neptun Deep. În contractul de vânzare – cumpărare, preţul de achiziţie a fost stabilit la 1,060 miliarde dolari şi poate fi ajustat pozitiv cu cel mult 10 milioane dolari, potrivit comunicatului Bursei de Valori Bucureşti.

La semnarea contractului, Romgaz va achita un avans de 106 milioane dolari. Semnarea va avea loc după aprobarea tranzacţiei şi a contractului de către Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor şi de organele corporative competente ale vânzătorilor.

După această etapă, Romgaz va achita digerența dintre suma convenită în contract și avans.

Romgaz estimează că tranzacţia ar putea fi finalizată în primul trimestru din 2022, iar compania românească va deveni proprietara a 50% din asocierea cu OMV Petrom pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă.

OMV Petrom a precizat că este posibil să ia anul viitor decizia de a investi în proiect, în funcţie de modificările legislative din România şi de situaţia pieţei.

 

Articolul precedentSistemul de termoficare din București, în stare critică. E nevoie urgentă de finanțări
Articolul următorAdrian Câciu: „Trebuie aduși profesioniști, nu ne mai permitem experimente”