Românul muncește cu 9 ani mai puțin decât elvețianul și cu 4 ani mai mult ca turcul

Durata preconizată a vieții profesionale în Uniunea Europeană a fost anul trecut de 36 de ani, cu 3 ani mai lungă decât în 2000.

Pe baza cifrelor examinate la nivelul statelor membre, durata vieții profesionale a variat în UE de la 32 de ani în Italia la 42 de ani în Suedia, informează un comunicat publicat de Eurostat.

România se situează sub media europeană, cu o durată de 33,4 ani. Din acest punct de vedere, suntem apropiați de celelalte țări socialiste – Bulgaria (33 ani), Polonia (33,3 ani), Ungaria (33,7 ani). La cote mai înalte se situează Slovacia (34,1 ani) și Cehia (35,9 ani).

Muncesc o perioadă de timp îndelungată suedezii, dar și ceilalți nordici – finlandezii (38,0 ani), norvegienii (39,2 ani), danezii (39,6 ani). De asemenea, se află la un nivel ridicat Germania (38,4 ani), Estonia (38,5 ani), Marea Britanie (38,9 ani), Olanda (40,1 ani).

Cea mai mare durată de muncă din Europa se regăsește într-o țară non-UE, Elveția (42,5 ani), iar cea mai scăzută – într-un alt stat din afara Uniunii Europene, Turcia (29,0 ani).

Astfel, dacă ne raportăm la extreme, românul muncește timp de 78% din perioada totală a elvețianului și cu 15% mai mult decât turcul. Diferența dintre media României și cea a Elveției este de 9,1 ani, iar comparativ cu Turcia, avem o medie mai mare cu 4,4 ani.

La nivelul UE, a existat o diferență de 5 ani între bărbați și femei, bărbații la 38 de ani și femeile la 33 de ani.

Durata vieții profesionale a fost mai lungă pentru bărbați decât pentru femei în majoritatea statelor membre ale UE în 2017, cu excepția a două țări (Lituania și Letonia). Letonia nu a avut nici o diferență în durata vieții profesionale dintre bărbați și femei, iar în Lituania durata vieții profesionale a fost mai mare pentru femei decât pentru bărbați.

Dintre statele membre ale UE, Malta avea cel mai mare decalaj de gen (12 ani).

Durata indicelui duratei de viață determină cât timp o persoană care are în prezent 15 ani va fi activă pe piața muncii în timpul vieții sale, pentru o anumită țară și an.

Articolul precedentComerțul en gros a încetinit în august
Articolul următorClasa muncitoare merge la mare în august: Producția industrială, recul de 9%

Comments are closed.