Explozia prețului gazelor naturale va duce și la creșterea gigacaloriei furnizate sistemele centralizate de termoficare. În București, de exemplu, Romgaz a dublat prețul către Electrocentrale București (ELCEN), ceea ce înseamnă un cost de producție cu 60% mai mare pentru gigacalorie. Pentru bucureșteni, problemele abia acum încep, pentru că primăria nu poate spune cu cât va subvenționa căldura și nici dacă nu vor apărea incompatibilități cu celelalte scheme de ajutor anunțate de guvern. 

Potrivit unor surse, Romgaz a fost de acord să livreze gaze naturale către centralele ELCEN la prețul de 151 lei/MWh, potrivit Realitatea Plus. La consumatorul final din București, dublarea prețului s-ar reflecta ca o majorare cu 20% a facturii.

În aceste condiții, Primăria Generală ar trebui să majoreze subvenția care acoperea, înainte de scumpire, 64% din preț, astfel încât să acopere măcar aceeași pondere. Instituția condusă de Nicușor Dan a anunțat că ar avea sume bugetate pentru subvenționare și chiar poate majora sumele, dar trebuie lămurite o serie de probleme juridice.

Pe de altă parte, o serie de juriști au invocat faptul că noile scheme de ajutor de stat, fie că e vorba de legea consumatorului vulnerabil sau de acoperirea, de către stat a unei părți din facturile pentru energie electrică și gaze naturale, ar fi incompatibile cu subvenționarea.

Incertitudinea este alimentată și de ultimele declarații ale premierului Florin Cîțu,

Articolul precedentDescinderi ale procurorilor la sediul City Insurance
Articolul următorFlorin Cîțu anunță o iarnă greu. Premierul nu mai vrea ca primăriile să SUBVENȚIONEZE termoficarea