Ca și cum coșmarul facturilor de încălzire nu era suficient, românii care locuiesc la bloc sunt amenințați acum cum amenzi uriașe. Oamenii sunt nevoiți să scoată din buzunar sume importante pentru a-și monta repartitoarele de căldură, care au devenit obligatorii prin lege. Singura speranță ar fi ca autoritățile, la fel ca în anii trecuți, să amâne termenul limită. 

Cei care sunt racordați la sistemele centralizate de încălzire au obligația, potrivit legii, să-și monteze repartitoare de căldură pentru a măsura consumul de energie termică.

Cum aleg un operator pentru montarea/exploatarea repartitoarelor/contoarelor

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuție orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit,” a transmis ANRE.


Doar în Bucureşti sunt peste 275.000 de apartamente care nu au încă instalate astfel sisteme. Prețul unui astfel de dispozitiv este undeva între 50-70 de lei pe bucată, dar în plus se va plăti și o taxă lunară de citire, între 2 și 7 lei.


Prevederea din Legea Eficienței Energetice nr. 121/2014 privind repartitoarele a fost amânată doi ani la rând și este posibil ca autoritățile să procedeze la fel și anul acesta.

Articolul precedentProiectul legii pensiilor, trimis săptămâna viitoare Bruxelles. Ce obiecții ar putea ridica oficialii europeni?
Articolul următorCălătoriile cu taxi-ul se scumpesc. Cât ar urma să coste o cursă din 2024