Românii care nu și-au primit compensațiile cuvenite în urma cu 22 de ani ca urmare a prăbușirii Fondului Național de Investiții vor fi despăgubiți direct de la bugetul de stat. 

Potrivit unui document guvernamental analizat de Profit.ro, în proiectul de modificare a legislaţiei de funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) din cadrul Ministerului Economiei se prevede că „(…) finanţarea cheltuielilor reprezentând despăgubiri acordate foştilor investitori FNI, înscrise în evidenţele contabile ale AAAS, se asigură integral de la bugetul de stat”, stipulează documentul citat de Profit.ro.

AAAS estimează că impactul bugetar al aceste măsuri va fi de 625 milioane lei. Pe de altă parte, în raportul anual pe 2021 al instituţiei se menţionează că, la finalul anului trecut, mai erau de plătit 363,5 milioane lei către foştii investitori la FNI, dar AAAS nu va realiza venituri proprii suficiente pentru a-şi onora obligaţiile de plată.

Până în prezent, din cele 625 de milioane de lei, cât a reprezentat totalul datoriilor de plată, au fost achitate în jur de 280 de milioane de lei. În urma celor două sentinţe penale şi a altora civile sunt aproximativ 160.000 de persoane fizice păgubite, iar numărul lor ar putea creşte în continuare, spun autoritățile.

 

Articolul precedentPetre Daea, anunț ÎNGRIJORĂTOR. Sistemul de irigații din Dunăre, pe punctul de a fi oprit. Animalele nu mai au furaje
Articolul următorȘi, totuși, cine plătește pentru dezastrul de astăzi?