România, singura țară UE unde scade numărul de angajați

România este singura țară membră UE unde numărul de angajați a scăzut în trimestrul 2 din 2018 față de aceeași perioada a anului trecut.

Numărul angajaților a crescut cu 0,4%, atât în Uniunea Europeană, cât și în zona euro, în trimestrul 2 din 2018 comparativ cu primul trimestru al anului, indică datele publicate marți de Eurostat.

În perioada ianuarie – martie, numărul angajaților a urcat cu 0,5% în UE și cu 0,4% în zona euro.

Cele mai mari creşteri ale numărului de angajaţi în trimestrul 2 din 2018 față de trimestrul precedent au fost înregistrate în Estonia (1,3%), Polonia (1,2%), Cipru (1%) şi Luxemburg (0,9%). Scăderi ale numărului de salariați au fost raportate în Letonia, Portugalia, România (toate cu minus 0,3%) şi Bulgaria (minus 0,2%).

Față de aceeași perioadă a anului trecut, în al doilea trimestru din 2018, creșterile au fost de 1,4% în UE și 1,5% în zona euro, după avansuri de 1,5% în ambele teritorii, în primul trimestru al acestui an.

La acest capitol (T2 din 2018 comparativ cu T2 din 2017), România este singurul stat membru pe minus, cu o scădere a numărului de angajați de 1,5%. Cele mai mare creșteri au fost înregistrate de Malta (5,5%), Cipru (4,3%), Irlanda (3,4%), iar cele mai modeste salturi le-au avut Bulgaria (0,2%) și Polonia (0,7%).

Numărul angajaților din Uniunea Europeană se cifrează la 238,9 milioane, din care 158 milioane în zona euro.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici a anunțat recent un deficit de 1 milion de angajați pe piața muncii din România.

Şeful de la Finanţe a spus că un guvern trebuie ca, în primul rând, să facă tot ce poate pentru ca persoanele care sunt în ţară să rămână. În al doilea rând, autorităţile trebuie să se asigure că aceia care au plecat, dacă vor să se întoarcă, să se poată întoarce într-un mediu mult mai bun sau cel puţin la fel de bun cu cel pe care îl au acolo unde trăiesc. Iar pentru românii care decid să rămână în alte ţări guvernul trebuie să se lupte pentru ca autorităţile din ţările respective să îi respecte pe cetăţenii români ca pe cetăţenii proprii.

„Iar dacă alţii vor să vină în ţara noastră să lucreze pentru că e un mediu atractiv să o facă. Că e chinez, thailandez…nu asta mă interesează. Sunt obligat să mă asigur că patronul are oricând o forţă de muncă calificată şi suficientă ca număr”, a afirmat Teodorovici.

Articolul precedentCompania de stat Hidrolectrica auză un tratament discriminatoriu din partea instituțiilor…statului
Articolul următorProgram de 114 milioane lei pentru integrarea persoanelor vulnerabile

Comments are closed.