Directorul General al Hidroelectrica, Bogdan Badea, se plânge de un tratament incorect din partea instituțiilor cu atribuții de control si supraveghere.

„În ultima vreme suntem paralizaţi de controale, avem controale de la toţi: de la Curtea de Conturi, de la ANAF, de la Consiliul Concurenţei, de la ANRE. Poate că este o coincidenţă că au venit toţi în acelaşi timp. Suntem acuzaţi ba că vindem prea ieftin, ba prea scump…”, a spus şeful Hidroelectrica.

Cu toate acestea nu a putut să confirme dacă aceste controale arată că Hidroelectrica este ţinta unor atacuri.  El a spus: „Daţi-mi voie să nu răspund, dar poate va veni o zi când vom vorbi despre asta”.

Cel mai deranjant aspect este legat de investigaţia anunţată de Consiliul Concurenţei cu privire la activitatea producătorului de energie din perioada 2017-2018. Există suspiciunea că Hidroelectrica, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piaţă (în principal pe Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU), în scopul realizării unor oferte cu preţuri mai ridicate pe Piaţa de Echilibrare (PE).

În acest context, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei, că, până acum, furnizorii au fost cei care au suportat aceste pierderi, însă consumatorii ar fi avut şi ei de suferit dacă practica ar fi continuat.

Întrebat dacă, din punctul său de vedere, Hidroelectrica a avut în această perioadă o poziţie dominantă în piaţă şi a abuzat de ea, aşa cum suspectează Consiliul Concurenţei, Badea a răspuns: „Nu-mi dau seama, nu comentez. Nu ştim încă de ce suntem acuzaţi. Săptămâna trecută am avut control inopinat, am depus toate actele, vom coopera cu dânşii, vom contracta servicii juridice specializate şi ne vom apăra cu toate mijloacele legale”.

Hidroelectrica a obţinut anul trecut cel mai mare profit din istoria companiei, rezultatul net fiind de 1,36 miliarde de lei, faţă de 1,22 miliarde de lei în 2016.

Profit brut de anul trecut a fost de 1,603 de miliarde de lei, raportat la o cifră de afaceri de 3,254 miliarde lei şi o EBITDA de 69%.

De asemenea, în primul semestru al anului 2018, societatea a avut un profit brut de 1,161 miliarde lei, la o cifră de afaceri de 1,992 de miliarde de lei, EBITDA pentru primul semestru al anului în curs fiind de 73%.

Luni, Consiliul Concurenţei a anunţat că a demarat o investigaţie având suspiciunea că Hidroelectrica, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piaţă, în scopul realizării unor oferte cu preţuri mai ridicate pe Piaţa de Echilibrare.

În acest context, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei, a declarat, pentru AGERPRES, că, până acum, furnizorii au fost cei care au suportat aceste pierderi, însă consumatorii ar fi avut şi ei de suferit dacă practica ar fi continuat.

Articolul precedentCel mai mic preț al aurului în cotațiile BNR, din februarie. 153,3126 lei, un gram de aur
Articolul următorRomânia, singura țară UE unde scade numărul de angajați

Comments are closed.