România și-a asigurat rezerva de gaze naturale pentru iarnă, dat la cele mai mari prețuri din istorie, iar acest lucru se va vedea în facturi. Practic, este vorba de o creștere de aproape 10 ori, față de anul trecut, a prețului la care s-a făcut alimentarea, arată o analiză Ziarul Financiar.

Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pentru luna iulie importurile de gaze s-au făcut la preţul istoric de 1.592 de dolari/mia de metri cubi.

În aceeași lună a anului trecut, importurile s-au realizat la 169 de dolari pe mia de metri cubi. Mai departe, datele de la CEGH, bursa de gaze de la Viena, unde se stabileşte de fapt cotaţia gazului la nivel european, gazul pentru această iarnă a ajuns la peste 2.400 de dolari pe mia de metri cubi, potrivit Mediafax, care citează ZF.

Pe de altă parte, la finalul săptămânii trecute, Virgil Popescu, ministrul energiei, a precizat după reuniunea extraordinară a Consiliului European că România încă îşi doreşte decuplarea preţului gazului de cel al producţiei de energie, solicitând propuneri concrete din partea Comisiei Europene pentru reformarea designului pieţei de energie.

Articolul precedentRatele românilor explodează din nou! IRCC a crescut la 4.06%, de la 2.65% – Indicele va atinge pragul de 8 procente
Articolul următorPrețul energiei pe bursă, de 4 ori mai mare în august 2022 față de anul trecut