România, pe locul 2 în UE la incapacitatea de a elimina sărăcia

Grecia și România au înregistrat în 2017 cele mai mici scăderi din Uniunea Europeană la numărul persoanelor amenințate de sărăcie.

În nouă state membre, reducerea a fost sub 25%. În Grecia acest număr a coborât cu 16%, iar în România cu 17%.

În acest clasament nedorit urmează Italia (19%), Bulgaria (20%), Letonia și Portugalia (ambele 22%), Lituania (23%), Spania (24%), Croația (25%), potrivit datelor Eurostat.

Anul trecut în numai două țări din UE numărul persoanelor amenințate de sărăcie a scăzut cu mai mult de jumătate, ca rezultat al transferurilor sociale: Finlanda (o reducere de 57%) și Danemarca (51%).

Pe locurile 3 și 4 în această ierarhie se află Ungaria și Suedia (ambele 46%), Top 5 fiind completat de Franța (45%).

Măsura în care transferurile sociale reduc numărul de persoane expuse riscului de sărăcie variază destul de puternic între statele membre.

Potrivit estimărilor oficiale, în 2017, transferurile sociale au condus la o reducere cu aproape o treime (32,4%) a numărului de persoane clasificate drept „expuse riscului sărăciei” în Uniunea Europeană (UE). Cu excepția anului 2013, procentajul a scăzut în fiecare an, începând din 2010, când nivelul a fost de 36,8%.

Pensiile nu sunt considerate transferuri sociale în aceste calcule.

În urmă cu un an, liderii europeni au proclamat „Pilonul european al drepturilor sociale”, care se concentrează pe: egalitatea de șanse și pe accesul pe piața forței de muncă; condiții de muncă echitabile; protecția și incluziunea socială.

Pe locul 2 și la excluziune socială

România este a doua țară din UE, după Bulgaria, expusă riscului de sărăcie, deși a recuperat puternic după 2008, anul declanșării crizei mondiale.

Cea mai puțin afectată țară UE este Cehia, iar cele mai mari salturi ale ratei riscului de excluziune socială se înregistrează în Grecia, Italia și Spania.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date pe 2017, rata riscului de sărăcie sau de excludere socială a crescut în zece state membre, după 2008.

Anul trecut, în Uniunea Europeană (UE), 112,9 milioane de persoane, sau 22,5% din populația totală, erau expuse riscului sărăciei sau excluziunii sociale, informează un studiu publicat de Eurostat.

Articolul precedentROBOR la 3 luni stă la 3,19%, susținut de BNR
Articolul următorEY: Firmele din România vor putea mai ușor să angajeze străini

Comments are closed.