Plata cu cardul va fi obligatorie doar pentru magazinele cu cifră de afaceri de peste 50.000 de euro, față de 10.000 euro, cum prevede acum legea, însă obligativitatea tranzacțiilor pe card a fost extinsă și la firmele care fac comerț cu ridicata sau prestează servicii cum sunt cele de restaurație și hotel.

Legea va fi trimisă președintelui spre promulgare.

De asemenea, comercianții agreați pot acorda clienților un avans în numerar, de până la 200 de lei, la terminalele de plată, tranzacțiile fiind asimilate retragerilor de numerar de la bancomate. Comisionul perceput pentru această operațiune nu poate depăși 1% din valoarea avansului.

Potrivit Guvernului, plata cu cardul pentru firmele cu cifra de afaceri mai mare de 10.000 a fost introdusă pentru limitarea evaziunii, măsura fiind inspirată de o recomandare a Băncii Europene, care limitează plățile cash pentru tranzacțiile comerciale.

Reprezentanții procesatorului de carduri Mastercard consideră că majorarea pragului până la 50.000 de euro elimină principalul efect benefic al legii, anume incluziunea financiară în mediul rural.

De asemenea, oficialii Visa au luat poziție privind legea adoptată de Parlament.

Visa susţine varianta pragului de 10.000 de euro în cazul Legii cash-back concomitent cu extinderea termenului de implementare a legii pentru începutul anului 2019, arată Cătălin Creţu, General Manager Visa pentru România, Croaţia, Malta şi Slovenia.

„Noi susţinem în continuare varianta pragului de 10.000 de euro concomitent cu extinderea termenului de implementare a legii pentru începutul anului 2019. Un termen prelungit ne-ar permite să introducem în România soluţii noi pentru a rezolva problema costurilor acceptării de către comercianţi a plăţilor cu cardul”, a spus Cătălin Creţu, citat de agenția publică.

Deoarece în cadrul negocierilor din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor a fost exprimată îngrijorarea cu privire la costul serviciului de acceptare a plăţii cu cardul, care ar fi prea mare pentru comercianţii mici, Visa şi alţi reprezentanţi ai industriei au declarat că sunt dispuşi să ofere subvenţii care ar reduce substanţial costul echipamentelor sau să înlocuiască terminalele POS cu soluţii moderne bazate pe utilizarea telefoanelor mobile. Implementarea completă a acestor soluţii necesită numai prelungirea perioadei de graţie pentru implementarea legii, care expiră la 30 iunie, până la începutul anului 2019.

„Legea cash-back aprobată aproape în unanimitate de Parlament în 2016 în varianta cu pragul de 10.000 de euro, prag reconfirmat de Senatul României anul trecut, reprezintă un pas uriaş în direcţia incluziunii financiare a populaţiei din mediul
rural şi a dezvoltării plăţilor electronice în România. Votul parlamentarilor pentru ridicarea pragului cifrei de afaceri pentru comercianţii, care trebuie să accepte şi plata cu cardul de la 10.000 la 50.000 de euro, ar face ca România să rateze o şansă
unică de a face un pas uriaş în direcţia incluziunii financiare a populaţiei din mediul rural. În absenţa infrastructurii de acceptare a cardurilor, milioanele de deţinători de carduri din aceste zone ar fi nevoiţi în continuare să se deplaseze pe distanţe mari pentru a-şi accesa banii de pe carduri. Simbolic vorbind, în anul centenar al Marii Uniri ratăm ocazia de a conecta mediul rural la mijloacele moderne de plată şi de a reduce în sfârşit decalajul tehnologic faţă de zona urbană”, a subliniat Cătălin Creţu.

Visa precizează că discută mai multe opţiuni cu băncile din România, printre care soluţia mPOS, un proiect pilot cu soluţia softPOS şi introducerea unei soluţii de plată bazată pe coduri QR, implementată deja în alte 15 ţări din întreaga lume, cu potenţial de a conduce la acceptarea pe scara largă a plăţilor electronice. Practic, în loc de terminalul POS standard, un comerciant poate să îşi transforme smartphone-ul într-un terminal POS sau poate afişa la casa de marcat un simplu carton imprimat cu un cod QR şi un cod numeric. Această soluţie permite consumatorilor să plătească prin scanarea codului QR cu ajutorul unui smartphone sau prin introducerea unui cod numeric în telefon.

 

 

Articolul precedentDe la anul va scădea TVA-ul la…apa de ploaie. Nu și la energia electrică sau gaze
Articolul următorPentru român și bulgar, casa-i casă și serviciul e serviciu

Comments are closed.