De anul viitor se vor ieftini serviciile de alimentare cu apă și canalizare. Camera Deputaților, cameră decizională, a votat miercuri un proiect de lege prin care cota redusă pe valoarea adăugată (TVA) de 9% se extinde și la serviciile de alimentare cu apă și canalizare.

Față de prevederile inițiale, în Comisia de industrii a fost eliminată aplicarea TVA-ului redus de 9% și pentru serviciile de furnizare energie electrică, gaze naturale și agent termic în regim centralizat.

Proiectul votat de Camerei Deputaților va fi transmis președintelui Iohannis pentru promulgare.

Măsura propusă este argumentată prin faptul că, în prezent, aplicarea taxei pe valoarea adăugată în cazul serviciilor de utilități publice prezintă ”anomalia” aplicării cotei reduse de 9% pentru furnizarea apei, în schimb serviciul de colectare a apei menajere este taxat cu cota standard de 19%.

Astfel, apa la intrare are cotă redusă de TVA, însă la evacuare are 19%. În document se mai arăta însă și că datele Eurostat relevă că, pentru alimentarea cu energie electrică, gaze naturale sau energie termică, rate la împrumuturi ipotecare sau chirie, în România se depășește cu mult pragul de 40% considerat ca fiind împovărător pentru o gospodărie.

Articolul precedentSupraaciza înapoi! România are cele mai mari costuri de transport din regiune
Articolul următorRomânia paralelă. Parlamentul a decis: Fără carduri bancare la sate

Comments are closed.