România nu are loc în Top 40 piețe de energie regenerabilă din lume

România nu intră în Top 40 piețe de energie regenerabilă din lume, iar inițiativele private au nevoie de o strategie adecvată.

Conform clasamentului bianual EY al celor mai atractive 40 de pieţe din lume pentru investiţii în energie regenerabilă (RECAI), principalele 10 piețe au înregistrat o scădere a activității, iar  guvernele și jucătorii din industrie rămân rezervați în contextul instabilității geopolitice continue.

TOP 40 PIEȚE RECAI, AICI

China și SUA se mențin pe prima și, respectiv, a doua poziție în topul 40, în timp ce Marea Britanie coboară un loc pe poziția a opta, pe măsură ce preocupările legate de Brexit cresc.

Tensiunile China-SUA

Tensiunile comerciale dintre China și SUA, inclusiv introducerea de către Guvernul SUA a tarifelor de 30% la importurile de panouri solare, au dus la menținerea locurilor în clasament.

Activitatea reținută de pe celelalte piețe din top 10 RECAI confirmă, de asemenea, această stagnare în cadrul indicelui.

Deși India urcă un loc și se clasează pe poziția a treia, progresul spre ținta de 100GW capacitate de energie solară a fost frânat recent de incertitudinea comercială, inclusiv de tariful de 25% pentru importurile de celule solare.

În Marea Britanie, investițiile din trimestrul trei în energie regenerabilă au scăzut cu 46% față de anul precedent, pe fondul speculațiilor privind modul în care rezultatul Brexit va afecta exporturile de energie către Uniunea Europeană și prețul echipamentelor importate.

Cu toate acestea, rezultatele din clasamentul EY indică faptul că piețele mai puțin mature au găsit un context prielnic pentru schimbări îndrăznețe.

Argentina, premieră în Top 10

Argentina intră în Top 10 pentru prima dată, guvernul acordând sprijin politic pentru energia regenerabilă.

Egiptul urcă cinci locuri, pe poziția 15, estimând o creștere a capacității totale de energie eoliană cu 3,3 GW până în 2027.

Grecia urcă de pe poziția 34 pe 28, având în vedere obiectivul guvernului elen de a atinge cota de 18% în ponderea energiei regenerabile până în 2020. Suedia, pe de altă parte, a coborât pe poziția 32 de pe locul 22 ocupat înainte, pe fondul creșterii furnizării de energie de pe platformele eoliene onshore și a declinului certificatelor verzi.

Inițiative private în România

“În România asistăm la inițiative private destinate de-carbonării și dezvoltării consumului de energie electrică, materializate în proliferarea autovehiculelor electrice și stațiilor de încărcare”, spune Alexandru-Valeriu Binig, Senior Advisor, EY România.

“Un număr de dezvoltatori analizează oportunitatea de afaceri legată de instalarea de panouri fotovoltaice în zona rezidențială, eventual însoțite de soluții de stocare locală. Încă nu s-au acumulat masa critică și energia pozitivă necesare, dar acel moment nu e departe”, explică Binig.

Indicele RECAI evidențiază, în același timp, modul în care tehnologia din domeniul energiei regenerabile și, în special, creșterea numărului de vehicule electrice (VE) încearcă să atragă atenția pe o piață prudentă.

Deși conform estimărilor EY, autovehiculele electrice vor ajunge la paritate cu vehiculele tradiționale, cu combustie internă, la nivelul prețurilor și performanțelor începând din 2025, investitorii pariază cu prudență pe noile tehnologii.

În acest context, incertitudinile cresc atât în ceea ce privește rapiditatea cu care sunt înlocuite vehiculele tradiționale cu cele electrice, cât și în ceea ce privește modul în care va evolua infrastructura de încărcare.

Companiile din energie ”sting becul”

Companiile din energie își revizuiesc în scădere planurile de investiții în contextul în care autoritățile nici au de gând să recunoască valoarea alocărilor și nici nu își propun să stimuleze extinderea energiei electrice din surse regenerabile.

Strategia energetică adoptată în 2016, va fi modificată din 2020. Aparent este un upgrade la strategia valabilă până în 2030, noile prevederi ce urmează a intra în vigoare dezamăgesc investitorii. În timp ce unii care își făcuseră planuri în conformitate cu tendințele pieței europene în materie de energii curate alții investeau în restructurarea și modernizarea rețelelor.

Un semnal că obiectivele strategiei energetice 2020-2030 riscă să nu fie nici măcar în beneficiul mult invocatului consumator final este reflectat și de modificările aduse reglementărilor anunțate de Autoritatea de Națională de Reglementare în Energie pentru 2019. Dacă în multe privințe pe piața energetică nu există decât consumatori ”captivi”, în final, pentru investitori se găsesc soluții. Dacă nu renunță aceștia își modifică planurile de investiții.

Articolul precedentSalariile profesorilor, majorate din ianuarie. Creșteri de peste 300 de lei
Articolul următorTaxele ajută prea puțin economia. România, penultimul loc în UE