Paradoxuri românești. PIB peste Grecia, dar sub Cehia. Creştere economică mare, sărăcie extinsă

România este a 16-a economie din Uniunea Europeană, după Produsul Intern Brut, depășind Grecia, dar situându-se în urma Cehiei. Potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică poziţia României pare bună, dar depinde din ce perspectivă sunt făcute comparaţiile pentru că alte statistici indică minusuri persistente la indicatori importanţi.

Datele publicate vineri de Eurostat arată discrepanțe majore în interiorul Uniunii Europene,  clasificarea fiind făcuta după valoarea estimată a Produsul Intern Brut (PIB).

Anul trecut, PIB-ul UE a totalizat 15.300 de miliarde de euro. Peste jumătate din PIB-ul Uniunii din 2017 a fost realizat de trei state membre: Germania, Marea Britanie şi Franţa.

La polul opus, 11 state membre UE au avut anul trecut un PIB mai mic de 1% din PIB-ul UE: Malta, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Croaţia, Bulgaria, Luxemburg, Slovacia şi Ungaria.

Deşi pare intr-o poziţie bună, România este în urma unor ţări precum Cehia care are o populaţie la jumătate. De altfel şi Grecia doar 10 miloane de locuitori.

Cele mai recente rapoarte ale Eurostat continuă să plaseze România pe penultimul loc după PIB-ul pe cap de locuitor (PIB per Capita). Iar Raportul de ţară apărut, din 2018, menţionează că, in ciuda creşterii PIB, ”sărăcia s-a extins, iar inegalitatea veniturilor se menține la un nivel ridicat”.

 

Articolul precedentImobiliarele, o piață nereglementată. Profesionalismul ar stimula tranzacțiile și ar crește numărul agenților
Articolul următorPentru a nu pierde fonduri importante, România va trebui să negocieze dur adoptarea Bugetului UE. Poate?

Comments are closed.