Un amplasament din România este în studiu pentru o viitoare fabrica de autovehicule Volkswagen. Locul nu este cunoscut dar informațiile au fost confirmate surse din grupul auto german.

Scrisoarea deschisă a europarlamentarului Siegfried Mureșan cerea prim-ministrului și ministrului Economiei în urmă cu 10 zile, Dănuț Andrușcă, să comunice public ce strategie are Guvernul pentru consolidarea pieței auto autohtone și dacă există un plan pentru a fructifica noi oportunități de investiții, precum cea făcută publică de Volkswagen.

Încă de pe 18 noiembrie, şeful grupului Volkswagen AG, Herbert Diess, confrima că producătorul auto caută un loc pentru o nouă fabrică în Europa de Est, a cărei producţie ar urma să înceapă după 2022. În acest sens sindicatul VW din Germania negociază cu Skoda preluarea controlului fabricii pe care grupul Volkswagen.

Acum a devenit aproape oficial. În prezent sunt în curs de examinate amplasamente și condițiile oferite Bulgaria și România pentru înființarea unei fabrici, ce va crea 4.000 – 5.000 de noi locuri de muncă, au declarat surse pentru Automobilwoche, o publicație sora a Automotive News Europe.

Aici vor fi produse SUV-urile Skoda Karoq şi Seat Ateca, care în prezent sunt fabricate la Kvasiny, Cehia.

Necesitatea unei astfel de fabrici a crescut după ce Volkswagen AG a confirmat că va transfera producţia modelului Passat din Germania la fabrica Skoda din Kvasiny, în condiţiile în care cel mai mare producător auto global îşi accelerează investiţiile în maşini cu emisii zero.

Uzinele Volkswagen din Emden şi Hanovra (Germania) ar urma să fie transformate pentru producţia de vehicule electrice până în 2022.

Consiliul angajaţilor brandului VW a anunţat conducerea că doreşte ca fabrica să fie controlată de divizia de maşini de pasageri a VW. Preşedintele Consiliului de Supervizare al VW, Hans Dieter Poetsch, a afirmat că grupul nu a luat încă o decizie referitoare la brandul care va conduce fabrica.

„Skoda este una din opţiuni”, a declarat, Poetsch pentru Automobilwoche.

O investiţie în Cehia, sediul Skoda, nu este luată în calcul din cauza costurilor ridicate cu salariile, au declarat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

O altă opţiune ar fi transformarea fabricilor de motoare în unităţi unde se produc maşini. Potenţialele candidate sunt unităţile în care VW fabrică motoare: Polkowice (Polonia) şi Gyor (Ungaria), adaugă sursele.

Volkswagen a anunţat investiţii de peste 34 de miliarde de euro (38,4 miliarde de dolari) în dezvoltarea serviciilor de mobilitate, a vehiculelor electrice şi a maşinilor fără şofer până în 2022.

Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.

Articolul precedentBugetul românului mediu pentru sărbătorile de iarnă: între 501 şi 1.000 de lei
Articolul următor– REVISTA PRESEI – Marii câştigători ai contractelor de autostrăzi: ce constructori încasează deocamdată „potul” cel mare