Războiul din Ucraina a transformat țara noastră în cel cel mai mare exportator de soia, ulei de floarea soarelui și de porumb din Uniunea Europeană. 

În doar o săptămână, România a exportat peste 6.000 de tone de floarea soarelui. În tot acest timp, mii de români au luat cu asalt magazinele și au golit rafturile de ulei pentru a-și face stocuri de teama unei crize alimentare în urma războiului din Ucraina.
„Producem 3 milioane de tone de ulei de floarea-soarelui într-un an bun. Avem și acum pentru consumul intern. Am întâlniri săptămânale cu producătorii, retailerii, fermierii români. Avem aprovizionare. Evident că dacă într-un supermarket intră 5 mii de persoane și iau o dubă, evident că rămâne fără. Anumite persoane pot să aiba 100 de baxuri și altele să nu găsească”, a mai explicat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
Întrebat dacă se va plafona prețul în perioada următoare, Adrian Chesnoiu a mai spus că „dacă se va ajunge în situații critice, avem scenariile pregătite. Ele trebuie date gradual, nu sub impulsul emoțiilor. Printr-o simplă reacție în lanț am văzut ce s-a întâmplat la combustibili.
Astăzi, România nu are niciun risc în a-și asigura aprovizionarea cu alimente. (…) Să sperăm că nu suntem nevoiți să intervenim. Dacă va fi nevoie, vom interveni”.
Pentru consumatorul de rând, poziția favorabila a României pe piața exporturilor de cereale s-ar putea dovedi și un dezavantaj, dacă statul nu intervine. În fața cererii în creștere din străinătate, este posibil ca producătorii să prefere să vândă la prețuri și în cantități mai mari în străinătate, ceea ce ar crea un gol pe piața internă.
Pe de altă parte, singura pârghie firească de intervenție a statului ar fi prin subvenționare sau compensări, pentru a nu afecta mecanismul firesc de formare a prețului, prin cerere și ofertă.
Articolul precedentPrețul petrolului a scăzut pentru a 5-a oară în ultimele 6 zile – Tarifele la pompă, în România, se mențin ridicate
Articolul următorOFICIAL Consens în Coaliție pe PLAFONAREA. Care sunt noile praguri de COMPENSARE pentru curent electric și gaze naturale (DOCUMENT)