România se situează pe primul loc din Europa Centrală și de Est, din punct de vedere al creșterii cheltuielilor pentru apărare, arată un studiu al institutului Internațional de Studii pentru Pace din Stockholm (SIPRI).

În raport se arată că în perioada 2016 – 2017 cheltuielile pentru înarmare ale țărilor din ECE au crescut în medie cu 12%, de șapte ori mai rapid decât avansul înregistrat în țările NATO din occident.

Este cel mai rapid avans regional la nivel global, iar pe primul loc se situează România (50%), urmată de Lituania (27%) și Letonia (26%). Cheltuielile militare din regiune au crescut neîncetat din 2013, după ce din cauza crizei financiare, înregistraseră șase ani de scăderi consecutive.

„Suntem la doi paşi de Rusia, practic faață în față, aşa că aceste cheltuieli trebuie accelerate. De exemplu, acest an a fost unul pierdut pentru achiziţia de corvete care sunt atât de necesare Forţelor Navale pentru a-şi putea îndeplini misiunea de apărare la  Marea Neagră. Sper că cel târziu în primul trimestru al anului viitor să fie semnat contractul pentru construcţia acestor nave în România cu un partener străin”, explică expertul militar Aurel Cazacu, citat de Adevărul.

„Noi nu trebuie să cumpărăm neapărat ce este mai scump, dar trebuie să cumpărăm ce este mai bun. Numai aşa putem face faţă într-o nedorită situaţie de conflict. Nu trebuie să ne axăm pe producători dintr-o anumită ţară. Căutăm ce e mai bun. De exemplu, luăm o navă de la italieni, francezi sau olandezi, dar o echipăm cu armament american care este cel mai bun”, a mai afirmat expertul. Putem deveni şi furnizori de armament Acest tip de contracte poate fi avantajos din punct de vedere financiar, este de părere Cazacu. „Există companii care sunt dispuse ca, după fabricarea în România a echipamentelor militare pentru MApN, să continue producţia în entităţile din România.

Astfel, fabricile noastre de armament vor fi partenere în contractele pe care respectivii producători le-ar avea cu terţe ţări”, a conchis analistul militar Aurel Cazacu.

Aude Fleurant, director de program la SIPRI privind cheltuielile militare şi armamentul, a explicat pentru agenţia EFE că ţările din Europa Centrală şi de Est resimt o necesitate sporită în a-şi moderniza sistemele de apărare. Conflictul din Ucraina, unde forţele separatiste susţinute de Rusia luptă împotriva guvernului central, a creat un sentiment de ameninţare în aceste ţări care, în calitate de membre ale NATO, participă la obiectivul comun de a spori cheltuielile cu apărarea cu până la 2% din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2024.

Articolul precedentStatul cere și obține modificarea ordinii de zi pentru AGA la Nuclearelectrica
Articolul următorROBOR la 3 luni scade la 3,16%, după ce BNR a oferit băncilor peste 10 miliarde lei