Deficitul guvernamental a crescut atât în UE, cât și în zona euro în primul trimestru față de ultimele trei luni din 2019, pe fondul introducerii măsurilor de izolare pentru combaterea răspândirii epidemiei de Covid-19. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Malta, România și Belgia, potrivit Eurostat.

În Uniunea Europeană, deficitul guvernamental a urcat la 2,3% din PIB în primele trei luni ale anului, de la 0,7% în ultimul trimestru din 2019.

Cele mai mare creșteri ale deficitului au fost raportate în Malta (8,5% din PIB), România (7,2% din PIB) şi Belgia (6% din PIB). În privința României, creșterea față de trimestrul precedent a fost de 3,7%.

Singurele țări care au raportat un excedent al deficitului guvernamental în perioada menționată au fost Germania (1% din PIB), Olanda (0,8% din PIB) şi Luxemburg (0,1% din PIB).

În zona euro, deficitul guvernamental a crescut de la 0,7% din PIB în ultimul trimestru din 2019 până la 2,2% din PIB în primele trei luni ale acestui an, cel mai ridicat nivel înregistrat din 2015.

Articolul precedentDr. Alexandru Rafila: Depinde doar de cetățeni dacă situația se ameliorează
Articolul următorGuvernul a aprobat programul „Noua casă”, care înlocuiește „Prima casă”