Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat, la Realitatea PLUS, după noul bilanț record al cazurilor noi de coronavirus, că depinde doar de cetățeni dacă situația se ameliorează. Președintele Societății de Microbiologie speră să nu fie nevoie să revenim la starea de urgență.

”Eu cred că trebuie să regândim modul în care transmitem mesajele. Noi încet, încet am ajuns pe primul loc în UE în ceea ce priveste incidența infectărilor cu noul coronavirus.

Oameni trebuie să respecte acele măsuri recomandate, iar instituțiile de sănătate publică să controleze focarele. Să putem înregistra în două-trei săptămâni un trend descrescător.

Nu e nimeni profet în ceea ce privește evoluția pandemiei. Scenariile trebuie să răspundă oricărei evoluții locale. 

Vor scădea cazurile numai în condițiile în care populația va respecta măsurile, s-a dovedit eficiența în această privință. Depinde de noi dacă situația se stabilizează, problema o rezolvă cetățeni acestei țări și, bineînțeles, o coordonare bună a autorităților”, a spus Alexandru Rafila la Realitatea PLUS.

Revenim la starea de urgență?

”Eu sper să nu ajungem la această situație. Nu atât numărul de cazuri este important, cât numărul de cazuri grave și capacitatea de a trata acești pacienți. Dacă numărul de cazuri în terapie intensivă crește proporțional cu numărul de cazuri noi, este de urmărit cu foarte mare atenție”, a mai spus Alexandru Rafila.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedentRomânia poate beneficia încă din toamnă de o parte din banii cuprinși în pachetul UE de relansarea economică
Articolul următorRomânia, al doilea cel mai mare deficit guvernamental din UE în primul trimestru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau