După o perioadă de scădere și apoi de acalmie, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a înregistrat miercuri o creștere de 0,06 %, de la 2,97 la 3,03%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

ROBOR la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Creșteri semnificative au înregistrat și ceilalți indici. ROBOR la șase luni, în funcție de care se calculează dobânzile creditelor imobiliare în lei a crescut de la 3,28 la 3,31%, iar ROBOR la nouă luni a crescut de la 3,39 la 3,41%.

Şi indicele ROBOR la 12 luni a avut o creştere sensibilă, de la 3,49% la 3,50%.

Modul în care se calculează şi evoluează indicele ROBOR este în centrul unui scnadal uriaş între conducerea Băncii Naţionale, pe de-o parte şi Guvern de cealaltă. La finalul anului trecut, prin ordonanţa care a instituit noi taxe şi reglementări fiscale, Guvernul a introdus o reglementare prin care taxează băncile comerciale în funcţie de abaterea de la un nivel mediu al ROBOR.

Suspiciunea exprimată în spaţiul public de senatorul ALDE Daniel Zamfir este că băncile, prin înţelegeri subterane, manipulează indicele ce reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele in lei acordate pe piaţa interbancară.

 

Articolul precedent„Criza valutară este premeditată!” Război total pe scena politică după căderea leului
Articolul următorDe ce e legată la mâini BNR și nu poate stopa căderea leului