Prăbușire fără precedent a monedei naționale. Cursul valutar a explodat efectiv, miercuri, pe piața interbancară – până la 4,77 lei/euro.

 

În momentele tensionate din anii trecuți, când leul dădea semne de slăbiciune, BNR intervenea discret în piață, renunța la o parte din rezerva valutară și cumpăra lei cu euro.

Deși leul este în cădere liberă de două săptămâni, Banca Națională nu face nicio mișcare de stopare a acestui trend care lovește puternic în puterea de cumpărare a românilor. De ce?

Analistul financiar Iancu Guda a explicat la Realitatea TV care este motivul pentru care BNR este „legată la mâini”: taxa pe activele băncilor introdusă prin ordonanța 114 din decembrie.

Moneda națională se depreciază cum nu s-a depreciat de mulți ani. Este un context în care traderii internaționali și-au dat seama că BNR este legată la mâini din cauza măsurilor de taxare a activelor bancare. Practic moneda națională devine foarte vulnerabilă în fața speculei iar BNR nu poate interveni„, spune analistul financiar.

Potrivit lui Iancu Guda, există traderi care fac mișcări speculative în piața valutară: pun astfel o presiunea enormă pe deprecierea monedei naționale în 2-3 zile, iar după ce se întâmplă această depreciere traderii respectivi cumpără lei la o valoare mult mai mică și câștigă din diferență.

„BNR poate lupta împotriva acestor atacuri doar majorând dobânda overnight astfel încât traderii care cumpără înapoi RON plătesc o dobândă enormă pentru cele 3 zile și le spulberă tot profitul speculativ. Dacă BNR face acest lucru și crește dobânzile semnificativ astfel încât să descurajeze astfel de atacuri aruncă în aer sectorul bancar. De ce? Pentru că avem această taxă a activelor bancare în funcție de ROBOR și atunci BNR trebuie sa se uite pe cine să protejeze: sectorul bancar sau moneda națională? BNR este legată la mâini pentru că nu poate influența dobânda”, a explicat analistul financiar.

BNR are un mandat prin lege de a ține sub control inflația, protejand astfel populația de pierderea puterii de cumpărare, dar BNR nu are un mandat de protejare a leului și nu influențează în mod direct direct cursul, explică Guda.

În momentul de față o treime din populație are credite în euro. mult mai puțin față de acum un deceniu cand 65% aveau credite în valută. Asta îi face pe analiștii economici să creadă că moneda națională va fi lăsată liberă într-un context în care efectele negative asupra populatiei sunt mai mici decât erau acum un deceniu.

„Această lege de taxare a băncilor restrânge semnificativ sfera de influență a BNR și spectrul de exercitare a politicii monetare care este sută la sută sub responsabilitatea BNR prin lege. Această lege lipsită de fundament economic, de taxare a arhivelor bancare în funcție de ROBOR, nemaîntâlnită în lumea aceasta, denaturează în România mecanismele de funcționare a pieței interbancare. Iată, imediat traderii internaționali au speculat acest lucru”, a mai spus expertul financiar.

Articolul precedentROBOR şi-a reluat creşterea, cel mai mare salt a înregistrat ROBOR la 3 luni
Articolul următor,,Cămătarii” din Parlament fac concurență băncilor