ROBOR bate în retragere, românii cu credite se bucura și speră în rate mai mici

Indicele ROBOR la 3 luni, care dictează nivelul dobânzilor variabile la majoritatea creditelor în lei,  a scăzut la 3,38%, de la 3,39%, vineri, dând speranțe datornicilor la bănci că dobânzile vor mai scădea.

De asemenea, indicele ROBOR la şase luni a scăzut luni la 3,46, de la 3,47%, vineri.

BNR a anunţat, în 4 iulie, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu declara recent că Indicele ROBOR se va intersecta cu rata inflație. Rata inflației în mai a fost de 5,4%, dar se estimează o scădere a acesteia, spre 3,5% la sfârșitul anului.

“Eu nu sunt confortabil cu această, aşa să zic, avalanşă de ştiri că a venit Apocalipsa cu ROBOR-ul la 3,20%. A fost 4%, 5% şi nu a murit nimeni în Ţara Românească. Au fost şi mai înalte. Să creaţi un nou bau-bau, nu neapărat dumneavoastră, un nou bau-bau, de la curs acum am ajuns la ROBOR, cred că este o uşoară exagerare şi să spun aşa: invit la calm. Mai multă atenţie când tot promovaţi ideea că s-a ajuns la…ce record este dacă acum patru ani a fost mult mai mare. A atins recordul ultimilor trei ani şi 12 zile şi 5 luni. Deci nu e vorba dacă eu sunt confortabil. Este un nivel care este oricum la jumătatea ratei inflaţiei pe care o avem în prezent. Deci sub nicio formă nu se poate spune că este o exagerare. Exagerare apare la această mediatizare excesivă. Mesajul nostru este că lumea a ieşit cu întârziere în Europa, în Zona Euro, din perioada dobânzilor foarte scăzute şi România nu poate să fie izolată de ceea ce se întâmplă în lume”, declara Mugur Isărescu, întrebat dacă este confortabil cu actualul nivel al ROBOR.

Articolul precedentRomânii au consumat carne de pasăre la greu, în mai – 41.523 tone
Articolul următorConsiliul Concurenței aprobă preluarea Frigotehnica SRL şi Eco Clima Industrial SRL, de Platforma ROCA S.A.

Comments are closed.