Roata de rezervă trebuie să fie întotdeauna pregătită pentru a rezolva o pană de cauciuc. Amplasamentul şi tipul acesteia diferă în funcţie de modelul şi de dotările maşinii. Kitul de înlocuire a unei anvelope mai include cricul şi cheia de roţi. Cu puţină îndemânare, vei putea pleca cu maşina pe roţi, fără a aştepta o platformă de tractare care să te ducă până la cea mai apropiată vulcanizare.

Ce dimensiuni are roata de rezervă

La cele mai multe modele de maşini, roata de rezervă are aceleaşi dimensiuni cu cauciucurile echipate. Aşadar, dacă ai pe maşină anvelope de vară 185 65 R15, roata de rezervă din portbagaj trebuie să aibă aceleaşi dimensiuni, pentru a se potrivi cu celelalte trei în cazul înlocuirii. Dacă ai observat vreodată în trafic unele maşini cu trei roţi normale şi una foarte îngustă, să ştii că aceea este roata de rezervă. Şi este ceva normal. Unii producători de maşini, în special acolo unde banda de rulare este foarte lată, peste 200 de milimetri, echipează automobilele cu roţi de rezervă de mici dimensiuni. O roată de rezervă slim are acelaşi diametru şi acelaşi tip de prindere a jantei, doar că banda de rulare este mult mai îngustă, pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu în portbagaj. Scopul ei este de a te ajuta să ajungi până la cea mai apropiată vulcanizare, unde echipezi o anvelopă de dimensiuni normale. Atunci când rulezi cu roata de rezervă slim montată pe maşină nu trebuie să depăşeşti viteza de 50 km/h, iar distanţa parcursă nu trebuie să fie foarte lungă. Aşadar, este doar o soluţie provizorie. La această variantă apelează nu doar şoferii care au cumpărat maşina cu această configuraţie, ci şi cei care doresc să obţină mai mult spaţiu în portbagaj. Cumperi o jantă şi un cauciuc slim, le aşezi în locul dedicat din portbagaj şi câştigi diferenţa de spaţiu pentru a depozita diverse obiecte necesare. La această soluţie apelează şi proprietarii de maşini care montează instalaţii GPL şi ocupă o bună parte din portbagaj cu noul rezervor.

Roata de rezervă trebuie să fie de sezon

Cei mai mulţi şoferi se preocupă de înlocuirea anvelopelor de sezon. Deşi obligatorie este doar echiparea cu anvelope de iarnă atunci când circuli pe porţiuni de drum acoperite de polei, zăpadă, gheaţă sau alte precipitații specifice, indiferent de perioada calendaristică, pentru siguranţa ta la volan este important să montezi pe maşină cauciucuri de sezon. Acestea asigură aderenţă şi randament sporit la manevrele de accelerare, viraje şi frânare în condiţiile meteorologice pentru care au fost produse. Foarte mulţi însă iau în calcul doar cele patru roţi atunci când le înlocuiesc. Dacă pe timp de iarnă ai pe maşină cele patru roţi cu indicaţia M+S şi semnul fulgului de nea şi faci o pană, este important ca şi rezerva să fie tot de sezon. Altfel, rişti să primeşti amendă în cazul unui control de rutină. Din acest motiv, cel mai înţelept ar fi să ai seturi de câte cinci roţi pentru fiecare sezon, sau roata de rezervă să fie all season.

Verifică periodic presiunea

În general, roata de rezervă are cel mai mic grad de uzură. Dacă circuli cu grijă, în condiţii normale de trafic, infrastructură şi vreme, este posibil să parcurgi mii de kilometri fără a avea o pană. În tot acest timp însă nu trebuie să ignori roata de rezervă din portbagaj. Dacă nu ai un compresor portabil în portbagaj, care se alimentează cu curent electric de la priza maşinii, trebuie să verifici periodic presiunea roţii de rezervă. Din cauza staţionării permanente, cauciucul pierde o bună parte din aerul interior şi astfel poţi risca să montezi roata de rezervă pe maşină, iar când cobori cricul, să te trezeşti că este dezumflată şi nu poţi pleca.

Unde este amplasată

Am amintit deja că majoritatea automobilelor au roata de rezervă în portbagaj, într-un locaş special. Există şi excepţii. Unii producători echipează aceste roţi în exterior, sub rezervorul de combustibil al maşinii. În cazul autovehiculelor de teren, roata de rezervă este montată pe uşa portbagajului, acoperită de o husă specială care o protejează de razele soarelui şi de umiditate.

Deşi nu o foloseşti foarte des, roţii de rezervă trebuie să îi acorzi atenţie periodic. În special înainte de-a porni la un drum lung, verifică-i presiunea. De asemenea, asigură-te că este de sezon, pentru a nu risca o amendă.

Articolul precedentLiberty Hub. Defending the West. The death of the American University. Stupidity, Schooling, and the Take-Over of America’s Culture
Articolul următor5 sfaturi practice pentru amenajarea unei grădini în spatele casei (P)