Zona din spatele casei îți oferă o serie de oportunități pentru amenajare, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, însă cel mai bine se pretează pentru o grădină. Dată fiind amplasarea perimetrului, nu trebuie să te preocupi în mod special de partea estetică, te poți axa în special pe latura practică. De aceea o grădină de legume și zarzavaturi este foarte potrivită în spatele casei, iar dacă spațiul îți permite, poți amenaja și o seră, poți planta câțiva pomi fructiferi sau straturi de flori.

În cele ce urmează îți vom descrie pașii de parcurs pentru a transforma spațiul neutilizat din spatele casei într-o grădină roditoare.

 Evaluează calitatea solului

Pentru a amenaja o grădină, trebuie să te asiguri în primul rând că ai la dispoziție solul propice, care să permită dezvoltarea culturilor. Așadar, primul pas este evaluarea calității solului, iar acest lucru îl poți face foarte ușor, analizând un bulgăre de pământ din spatele casei. Dacă acesta prinde ușor formă, este vorba de un sol argilos, iar în cazul în care se fărâmițează ușor, ai un sol nisipos. Mai există și o a treia categorie, reprezentată de solul lutos, care prinde formă dar se crapă ușor la atingere.

De asemenea, trebuie să măsori și PH-ul solului, procedură pentru care ai nevoie de hârtie specială și de apă distilată. PH-ul ideal pentru pământul de grădină este în jur de 7, iar valoarea se poate corecta cu ajutorul substanțelor nutritive.

 Stabilește un plan al grădinii

În funcție de calitatea solului, urmează să te decizi dacă spațiul este potrivit pentru amenajarea unei grădini, și care sunt culturile care se vor adapta cel mai bine aici. Înainte de a trece la amenajare, trebuie să știi exact cum vrei să arate grădina, dar și cât timp vei avea la dispoziție să te ocupi de ea. Dacă vrei să dai și altă utilitate spațiului, trebuie să stabilești cu exactitate unde vor fi zona de relaxare, terasa, grătarul și zona destinată exclusiv grădinii.

 Delimitează suprafețele

Odată pus la punct planul, poți trece la etapa următoare, care constă în delimitarea suprafețelor, în funcție de destinația pe care o va primi fiecare. Marchează clar toate zonele, după care poți începe să te ocupi de amenajarea fiecărei secțiuni în parte. Ține cont în această etapă că ai nevoie și de culoare de trecere, prin care să ai acces rapid la fiecare dintre zonele astfel delimitate.

 Asigură-ți uneltele necesare

Amenajarea unei grădini este o misiune aproape imposibil de îndeplinit fără a avea la dispoziție și uneltele de grădinărit esențiale. Dacă în magazia ta nu există încă o greblă, o sapă, o lopată și alte unelte din aceeași categorie, trebuie să faci rost de ele urgent. În acest sens poți găsi tot ce ai nevoie pe Sculesimateriale.ro, după care poți începe munca la viitoarea grădină.

 Pregătirea solului

Indiferent de soiurile pe care intenționezi să le cultivi, solul trebuie pregătit înainte de a planta semințele. În acest sens, se înlătură gunoaiele, resturile vegetale și buruienile, după care pământul se sapă și se aplică îngrășămintele și tratamentele necesare, în funcție de cerințele fiecărei culturi. Totodată trebuie să ai grijă ca plantele să beneficieze și de celelalte condiții necesare. Astfel legumele trebuie cultivate în zone însorite, în timp ce alte culturi preferă locurile mai umbrite sau cu multă umezeală.

 Odată parcurse aceste etape nu-ți mai rămâne decât să plantezi semințele și să aștepți ca plantele să răsară, având grijă să le asiguri necesarul de apă și tratamentele specifice pe tot parcursul ciclului vegetativ, de la germinare până la recoltare.

Amenajarea unei grădini nu este o muncă tocmai ușoară, însă dacă faci acest lucru cu pasiune și îi dedici tot timpul necesar, satisfacția va fi una pe măsura eforturilor.  

Articolul precedentRoata de rezervă – tot ce trebuie să ştii despre aceasta (P)
Articolul următorMinistrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a semnat primele contracte pentru finanţarea din fonduri europene a cheltuielilor spitalelor COVID-19