Anul acesta nivelul rezervei valutare ale României a fost în scădere în șase luni din nouă. Deși au crescut la 32,4 miliarde euro, în luna octombrie față de septembrie, rezerva se situează cu aproape 3 miliarde euro sub nivelul maxim din 2018.

Rezervele valutare ale României cresc sau scad în funcție în special de datoriile scadente și nivelul îmrumuturilor Ministerului.

La 31 octombrie 2018, rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR)se situau la nivelul de 32.369 milioane euro, față de 31.421 milioane euro la 30 septembrie 2018, conform informării periodice a BNR.

În cursul lunii octombrie au avut loc următoarele operaţiuni:

  • Intrări de 2.723 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv suma rezultată din emisiunile de euroobligațiuni ale Ministerului Finanțelor Publice în valoare nominală de 1.750 milioane euro) și altele;
  • Ieşiri de 1.775 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice şi a altor obligaţii externe denominate în valută (939 milioane euro) şi altele.

Prin comparație la 28 februarie 2018, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 35.073 milioane euro, în creștere față nivelul din luna precedentă, de 33.498 milioane euro la 31 ianuarie 2018.

În cursul lunii februarie au avut loc următoarele operaţiuni:

  • Intrări de 2.818 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv suma rezultată din emisiunile de euroobligațiuni ale Ministerului Finanțelor Publice în valoare nominală de 2.000 milioane euro), alimentarea contului Comisiei Europene și altele;
  • Ieşiri de 1.243 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice şi a altor obligaţii externe denominate în valută (512 milioane euro) şi altele.

Plăţile scadente în luna noiembrie 2018 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 151 milioane euro.

Împurmuturile Ministerului Finanțelor influențează rezerva valutară

O influență importantă asupra rezervei valutare o au și modificările rezervelor minime în valută constituite de către bănci, scăderea acestor având ca efect în multe cazuri retrageri de sume importante din țară. În acest context alimentarea contului Comisiei Europene are o contribuție la susținerea rezervei valutare.

Din datele furnizate periodic de către BNR se poate observa că intrările de valută din euroobligațiunile emise de Ministerul Finanțelor susțin, temporar, rezerva valutară. Acest suport pentru rezerva  valutară este important atât pentru acoperirea deficitului bugetar, căt și pentru capacitatea de plată a României. Încrederea investitorilor și nivelul dobânzilor la care se împrumută România sunt condiționate și de capacitatea de plată, legată la rândul ei și de nivelul rezervei valutare.

Deci, România se împrumută ca (să aibă la dispoziție o rezervă valutară care să îi permită) să se împrumute din nou. Asta este o altă consecință a intrărilor de valută limitate, inclusiv a absorbției fondurilor europene.

Spus în termeni optimiști România are o mare capacitate de creștere a rezervei nefructificate – incluzând aici exporturile, intrările din piața de capital, investițiile directe, transferurile externe inclusiv absorbția fondurilor europene.

 

 

Articolul precedentElveția va deschide piața muncii pentru români, din 2019
Articolul următorÎncetinirea creșterii prețurilor locuințelor nu anuță criza. Nivelul acestora este mai mic cu 35% față de anul 2008

Comments are closed.