Elveția va deschide piața muncii pentru români, din 2019

Elveția își deschide piața muncii pentru români, începând cu luna mai anul viitor, a anunțat președintele Klaus Iohannis după discuțiile de joi dimineață cu omologul său elvețian, Alain Berset.

„Sper că sunt în asentimentul domnului președinte Berset dacă divulg o parte din discuția noastră tete-a-tete. În mod natural această chestiune mă interesează foarte mult. Am dorit să știu părerea președintelui elvețian și care a fost motivația revenirii la un contingent și cum e real văzută comunitatea de români din Elveția. Concluzia e foarte bună și pozitivă. Elveția, din motive pur tehnice, a trebuit să revină la aceste contingente și în condițiile în care mi s-a confirmat că discuțiile sunt pe o notă pozitivă în România în societatea elvețiană, nu rămâne decât să spun că de la sfârșitul lunii mai 2019 nu va mai exista nicio restricție”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferință comună de presă, joi, la Palatul Cotroceni, cu președintele Elveției, Alain Berset.

Iohannis a adăugat că a discutat cu Berset și despre comunitatea de români din Elveția, precizând că în jur de 30.000 de români locuiesc în această țară „care contribuie la dezvoltarea economiei și a societății elvețiene”.

La rândul său, oficialul elvețian a afirmat că după mai 2019 nu va mai fi nicio distincție sau diferență pe piața muncii din Elveția pentru cetățenii români.

„Când România s-a alăturat UE a integrat și sistemul de liberă circulație a persoanelor. În momentul aderării a trebuie să luăm decizia acordării acestei libere circulații și pentru români, însă era nevoie de un vot popular, iar votul a fost pozitiv. În cadrul dezbaterilor, discuția s-a purtat și pe tema despre modul în care libera circulație să fie pusă în practică, pentru ca tranziția să se facă în mod lin. Astfel, clauzele ne-au permis să avem o trecere în acest sens. În luna mai a anului viitor ajunge la finele acestui proces, după care dată, nu va mai exista nicio diferență și nicio disctincție”, a spus președintele Confederaţiei Elveţiene, Alain Berset.

Guvernul federal din Elveţia a dispus, în 10 mai 2017, activarea unei clauze prevăzute în Acordul cu Uniunea Europeană care prevede introducerea în mod temporar a unor restricţii pe piaţa muncii elveţiană pentru cetăţenii români şi bulgari.

Articolul precedentOMV Petrom continuă fără Repsol explorările la mare adâncime onshore
Articolul următorRezerva valutară a României a scăzut în 6 din 9 luni. Chiar și cu ultimul împrumut extern este sub nivelul maxim din 2018

Comments are closed.