EU Flags at the European Commission Building

România și Ungaria au primit miercuri avertismente de la Comisia Europeană pentru devieri semnificative de la obiectivele pe termen mediu (MTO), mai precis creșterea deficitului structural.

„Comisia a adresat un avertisment Ungariei și României cu privire la existența unei deviații semnificative de la traiectoria de ajustare către obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) din 2017. Comisia propune Consiliului UE să adopte o recomandare pentru Ungaria de a lua măsuri adecvate în 2018 în vederea corectării acestei devieri semnificative. Pentru România, care este deja supusă unei proceduri de deviere semnificativă, Comisia recomandă Consiliului UE să emită o decizie privind faptul că nu a luat mpsuri eficiente și o recomandare de a lua măsuri în 2018 și 2019 pentru a corecta abaterea semnificativă” – se arată într-un comunicat preluat de Realitatea.net

Comisarul european pentru Finanțe, Pierre Moscovici, a anunțat miercuri că Franța a ieșit din procedura de deficit bugetar excesiv, un semn că economia UE se redresează după criza economică. În acest context, el a cerut României și Ungariei măsuri pentru corectarea abaterilor de la MTO.

„A fost nevoie de ani întregi de politici fiscale responsabile pentru a aduce țările UE în acest punct și trebuie să ne asigurăm că responsabilitatea rămâne numele jocului în viitor, de aceea adresăm un mesaj puternic Ungariei și României că ar trebui să ia măsuri pentru anul acesta și, în continuare, să corecteze o abatere semnificativă de la obiectivele lor fiscale. Prevenirea este mai bună decât vindecarea și timpul pentru a preveni problemele grave emergente este acum, când economia este puternică”, a spus Pierre Moscovici.

Și în 22 mai 2017, Comisia Europeana a emis un avertisment privind o abatere semnificativa a tarii, din 2016, de la obiectele bugetare pe termen mediu – celebrul MTO, invocat in anul 2014 de presedintele de atunci, Traian Basescu, intr-o discutie cu premierul, Victor Ponta, si cu ministrul de Finante, Ioana Petrescu.

Obiectivele pe termen mediu se referă în principal la menținerea deficitului structural sub 1% din produsul intern brut (PIB), în condițiile în care în anul 2017 România a avut un deficit structural de 3,3% din PIB, conform datelor Comisiei Europene.

Articolul precedent”Pilonul II de pensii este o necesitate”, afirmă o organizație cu sute de mii de angajați în România
Articolul următorOficial ”motor de creștere economică”, agricultura alimentează deficitul comercial

Comments are closed.