Oficial ”motor de creștere economică”, agricultura alimentează deficitul comercial

Moda sintagmei ”motor de creștere economică” s-ar potrivit și sectorului agricol din România, unul dintre cel mai puțin devoltate din Uniuneaa Europeană, cu exporturi puține și ieftine și importuri de produse prelucrate scumpe și de cele mai multe ori tratate cu substanțe dăunătoare sănătății

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, miercuri, la Conferința Națională a Agricultorilor că Guvernul urmăreşte ca, prin noile sale politici, sectorul agricol să devină „un motor de creştere economică”.

„Agricultura şi dezvoltarea satului românesc reprezintă o prioritate absolută în programul de guvernare. Urmărim ca prin noile politici agricole sectorul agricol să devină un motor de creştere economică şi o sursă de locuri de muncă pentru populaţia din mediul rural, odată cu garantarea veniturilor agricultorilor, pentru a evita migraţia din mediul rural”, consideră primul ministru.

Migrația din mediul rural a forței de muncă s-a produs deja la scară mare, populația rurală este puternic îmbătrânită, iar pentru modernizarea agriculturii mai sunt foarte multe de făcut.

„Accelerarea modernizării agriculturii pentru a se asigura o hrană sănătoasă, necesară întregii populaţii, recâştigarea pieţei interne, un trai decent al fermierilor, reducerea importurilor şi creşterea exporturilor de produse agroalimentare sunt deziderate pe care le urmărim a fi îndeplinite”, a spus Dăncilă.

În primăvara acestui an a fost însămânţată cu porumb şi floarea-soarelui peste jumătate din suprafaţa totală însămânţată de 6 milioane de hectare.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, porumbul a fost însămânţat pe 96,22% din suprafaţa programată până la data de 11 mai 2018, respectiv pe 2,368 milioane hectare. Însămânţările la floarea-soarelui au depăşit 97% din suprafaţă, totalizând 1,01 milioane hectare.

Fermierii mai cultivaseră 128.803 hectare cu ovăz de primăvară (96% din program), 83.140 hectare (100,96%) cu orzoaica de primăvară, soia – 152.768 ha (90,12%), legume în câmp şi solarii – 193.688 hectare (93,55%), cartofi de toamnă – 142.718 ha (94%), sfecla de zahăr – 27.624 (86%) şi mazăre boabe – 108.922 (109,39% din program).

Articolul precedentRepetabila greșeală. România avertizată pentru nerespectarea MTO, ca pe vremea lui Ponta
Articolul următorReplica previzibilă a premierului Dăncilă. Sunt bani de pensii și salarii

Comments are closed.