Raportul euro-dolar, la 1,2500 la finele anului? Nu este imposibil!

Șansele ca paritatea euro în raport cu dolarul să ajungă la 1,2500 la finele anului sunt de luat în considerare, conform Mizuho Internațional.

Peter Chatwell, strategul-șef al diviziei europene al entității financiare, euro are un caz bun pentru o apreciere semnificativă față de dolarul american pe termen scurt.

Motivele susținute de Chatwell țin, în primul rând, de scăderea apetitului pentru dolar, ca urmare a celor ce se întâmplă pe piețele emergente. Cel de-al doilea motiv este acela că se așteaptă ca rentabilitatea obligațiunilor europene pe termen scurt să se aprecieze – cu BCE urmând să normalizeze politica anul viitor – asta însemnând că moneda unică va scăpa de presiunile negative pe care le suferă acum.

Dar cel de-al treilea motiv – și, poate, cel mai important – este acela al deciziei Federal Reserve de a-și întrerupe ciclul de înăsprire a politicii monetare. Acesta reprezintă riscul real pentru cotația dolarului pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul anului și pe parcursul lui 2019.

Pentru o perioadă îndelungată, dolarul a reușit să se bazeze pe divergențele de politică monetară pentru a-și conserva și spori valoarea. Dar, cu o bancă centrală (FED) care deja a ridicat de mai multe ori dobânda în acest an și, cel mai probabil, o va face încă o dată în decembrie, ne apropiem și mai mult de momentul în care ciclul de întărire monetară va trebui să facă o pauză.

Evoluția săptămânală a cotației EURUSD, sursa: Metatrader 5 Webtrader

Dar, în afară de aceasta, există și alte motive pentru care Federal Reserve va putea întrerupe, de asemenea, ciclul său de înăsprire, în favoarea unei anumite flexibilități, pe măsură ce noul an se apropie. Primul este stresul evident pe care îl creează pe piețele emergente și potențialele efecte de contagiune asupra economiei globale. Al doilea ține de inversarea iminentă a curbei de randamente americane, despre care unii membri ai Federal Reserve și-au exprimat deja o serie de îngrijorări.

În prezent, participanții la piață estimează o probabilitate în jur de 80% ca FED, în decembrie, să opereze încă o majorare a dobânzii și vor căuta indicii suplimentare despre aceasta în cadrul ședinței oficialilor FED de săptămâna viitoare. Pe de altă parte, este posibil ca FED să  adopte o abordare „dovish” și să semnaleze o posibilă pauză în parcursul creșterilor de dobândă de după, acordându-și sieși mai mult spațiu și flexibilitate pentru când vor avea nevoie.

La toate aceasta se adaugă și faptul că Banca Centrală Europeană va da startul normalizării politicii monetare în cea de-a doua jumătate a anului viitor.

Coroborând cele de mai sus, din punctul de vedere al datelor fundamentale, cotația euro în raport cu dolarul are șanse considerabile să crească pe termen mediu și lung.

Articolul precedentPoliția televiziunilor amendează Realitatea TV pentru obiectivitate
Articolul următorAfacere de 100 de milioane de dolari în Formula 1

Comments are closed.