Românul, mare băutor de sucuri. Vânzări și profituri în ascensiune spectaculoasă

Coca-Cola ocupă în continuare primul loc într-o piață dominată de capitalul olandez, Țara Lalelelor fiind cunoscută pentru regimul fiscal prietenos.

Piața băuturilor răcoritoare va depăși în acest an pragul de 6 miliarde de lei, după o creștere de aproape 24% în ultimii 5 ani, pe fondul investițiilor masive în publicitate și a creșterii apetitului pentru consum al românilor.

„Piața s-a maturizat și a crescut constant în acești ani, consolidarea sa fiind mai rapidă în intervalul 2015 – 2018. Acest fapt este reflectat clar de creșterea de 750% a rezultatului net în ultimii 5 ani, acest indicator atingand în 2017 o valoare de peste 523 milioane de lei”, au declarat analiștii de la KeysFin, autorii unui studio pe această temă.

Cel mai important jucător pe piața răcoritoarelor din România este, în continuare, Coca-Cola HBC România SRL, producătorul mărcilor Coca-Cola, Fanta, Sprite, Schweppes, Cappy, Dorna, Poiana Negri, Burn, Monster Energy. Cifra de afaceri a companiei a crescut de la 1,83 miliarde lei în 2014 la 2,21 miliarde lei în 2017, reprezentând în prezent mai mult de 37% din piaţă.

În topul firmelor din piața băuturilor răcoritoare, locul secund este ocupat de Quadrant Amroq Beverages SRL, firmă controlată de PepsiCo. Îmbuteliatorul mărcilor Pepsi, Mirinda, Lipton, 7Up, Prigat, Everess, Gatorade, Mountain Dew și Rockstar a înregistrat anul trecut vanzari de 854,8 milioane de lei, în creștere cu 12,6% față de anul 2016, ajungând la o cotă de piață de 14%.

Podiumul este completat de Romaqua Group SA, cu o cifră de afaceri de 725,1 milioane lei. Compania, care produce, apele minerale Borsec, Aquatique şi Stânceni sucurile Giusto şi Quick Cola, a ajuns la o cotă de piață de 12%, apropiindu-se astfel de nivelul înregistrat de Quadrant Amroq Beverages SRL.

Top 10 – cei mai importanţi jucători din piaţa băuturilor răcoritoare este completat de La Festa International SRL (Tymbark și Tedi), European Drinks SA, La Fântâna SRL, Carpathian Springs SA, Rio Bucovina SRL, Perla Harghitei SA şi Alconor Company SRL, cu afaceri cumulate ce au depăşit 1,4 miliarde lei în 2017.

În prezent piața este foarte concentrată:  primii 10 jucători, dintre cei 526 prezenți pe piață, acoperă 87% din cifra de afaceri totală a pieței.  Primii trei, Coca-Cola, Pepsi și Romaqua, avand o cotă de piață cumulată de 64%.

72% din piața băuturilor răcoritoare este controlată de investitorii străini – olandezii (51%), polonezii (8,2%) și suedezii (4,6%) fiind cei mai importanți.

„2018 se anunță a fi cel mai bun an din ultimii cinci pentru producătorii de băuturi răcoritoare. După o primăvară prelungită, marcată de ploi și vreme nu tocmai calda, preconizata extindere a sezonului estival spre luna septembrie va influența în sens pozitiv afacerile firmelor din piață”, au spus analiștii de la KeysFin.

Aceștia estimează că piața băuturilor răcoritoare va depăși pragul de 6 miliarde de lei, iar profitul net al jucătorilor din piață va trece de 844 milioane lei, un nivel de aproape 3 ori mai mare față de acum cinci ani.

Articolul precedentDonald Trump atacă Fed și lovește bancnota verde. Euro, la peste 1,15 dolari
Articolul următorLeul continuă timid aprecierea. 4,6434 lei pentru un euro, în cotațiile BNR

Comments are closed.